Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

2. Ten huize van Hans en Ingrid van Halteren.

Een trip van Heusden – Zolder naar Helmond op een avond dat de regen in bakken naar beneden komt is iets waar je alleen maar aan begint om een reportage te maken om weer eens een “Ten huize van” voor onze website ReefSecrets in elkaar te steken. Ditmaal zonder fotograaf omdat Hans zelf ook wel een fotootje kan trekken.

Eenmaal bij Hans en Ingrid aangekomen is alle ellende weer vergeten, als je in de zetel neerploft voor het aquarium met een goede kop koffie, en men spontaan begint te vertellen over het wel en wee van het aquarium dat er nu staat in de huiskamer.
Dit aquarium staat nog niet zo lang, daarom vond ik het interessant.

Een reportage maken van een aquarium dat nog niet volledig is ingericht, waar de koraaltjes nog moeten groeien, kortom een aquarium zoals er zoveel op dit moment zullen staan, de eigenaars al dromend van wat het gaat zijn binnen 2 jaar.
Ze begonnen met een klein tropisch zoetwater aquariummaar al snel sloeg in april 2006 de vonk over naar een zee-aquarium.

Zoals de meeste zee aquarianen beginnen zijn heeft Hans spullen 2e hands gekocht en is zo aan het experimenteren geslagen, gesteund door toen twee belangrijke forums.
Na een aantal maanden liep Hans al tegen de beperkingen van zijn aquarium aan. (te klein, te weinig licht, te weinig stroming enz). Hans en Ingrid besloten het nu goed te gaan doen.
Glazen bak: 130 x 70 x 75 (waterhoogte 70 cm). 12 mm dik. Voorruit  van optiwhite glas. De bak staat op een u vormige (gas)betonnen muurtje met betonnen ribben (lateien) en een betonplex plank en een laagje tempex van 2 cm.

 
Hans1 Hans2 Hans3
Eerste computer ontwerp Betonnen 'U' constructie Sump

Groter ging niet vanwege gebruik aan ruimte in huis.
Streamers ontsieren deze bak niet, maar er zijn 2 pvc uitstromers die voor voldoende stroming moeten zorgen. Deze zijn op dit moment nog heel goed te zien.
Deze zijn gekoppeld aan twee Red Dragen van 6000 liter pompen. Een ervan haalt het water uit het aquarium gedeelte zelf d.m.v. een pvc pijp die is ingebouwd met stenen zodat hij niet of nauwelijks zichtbaar zal zijn eenmaal de bak klaar is en weer terug stuurt (een gesloten systeem). De andere is voor de opvoer.


De overloop zit achter in het midden. Hans en Ingrid hebben bepaalde ideeën over het opzetten van het rif en willen de hoeken gebruiken om diepte te maken. Er zitten 2 pvc pijpen in de overloop. Een pijp wordt geknepen met een kraan zodat de overloop vol kan lopen. De 2e pijp zorgt ervoor dat het overtollige water weg kan lopen.
De praktijk heeft bewezen dat dit fluisterstil werkt. Geen standaard durso dus.
De uitstromers zitten direct links en rechts van de overloop.
 
Samen komt men dus aan een stroming van 12000 liter per uur (ongeveer 20 x de inhoud van de bak = ruim 600 liter). En er is stroming in de hele bak. Een Bubbleking 200 is in de sump het hart van het systeem.

De sump staat in de kast onder de bak. Deze kan zonder problemen verwijderd worden door de U vorm van de aquarium kast.
Zoals het hoort kan de sump meer capaciteit aankan dan nodig is. Met een eikenhouten vloer (met betonnen fundering overigens) kun je beter wat teveel opvang capaciteit hebben dan te weinig.

Hans4 Tridacna derasa in aquarium Hans6
Protula bispiralis - Kalkkokerworm Tridacna derasa Acanthurus   auranticavus  -   Ringstaartdokter
Hans8  Hans9 Navarchus  Hans10


Verlichting: 2x 250W HQI (10.000 Kelvin) met elektronische ontstekers en 4x 50 W HQI (2xblauw en 2x wit). Deze zijn ingebouwd in de kap die tot het plafond reikt.
Er wordt gezorgd voor de nodige ventilatie. Zodoende lijkt de bak ingebouwd te zitten in een schouw van een openhaard.
Nog eens alles op een rijtje:
Techniek van het aquarium:
* Bubbelking 200 eiwitafschuimer
* 2x Red dragon 6000 l opvoerpomp. 1x tbv de opvoer van het water van de overloop en 1x als circulatiepomp.
* 2x 250W HQI lampen 12000 Kelvin
* 2x 58 W T5 (blauw) 2x 58 W T5 (wit) (foto bak – filter er onder)
Er is ook een extra elektriciteit groep aan gelegd voor het aquarium. De pompen en verlichting zitten hiermee op een volledig schone groep.
Alle leidingen zijn uitgevoerd in pvc.
Alle bochten zijn zogenaamde getrokken bochten. Er is  geen gebruik gemaakt van knietjes en haakse bochten en (op eentje die niet van belang is na) t-stukken. Dit om ervoor te zorgen dat de druk maximaal blijft en er niets verloren gaat in hoekjes. De kranen en koppelingen zijn allemaal uitgevoerd in 1 maat groter dan nodig.
Dus op de 40mm buizen zitten 50 mm kranen en op de 25 mm leidingen zitten 32 mm kranen en koppelingen. Uiteraard zijn die met een verloopstukje gelijmd aan de buizen. Dit weer om er voor te zorgen dat er geen druk verloren gaat in kleine opstaande randjes in kranen en koppelingen. De kranen en koppelingen leveren zo geen enkele obstructie meer. Alle pijpen, bochten enz zijn PN16.
Niets bij deze bak is goed genoeg. Ten slotte is er in de opvoer een aftakking gemaakt (die ook weer met kranen te regelen zijn) waar men in de toekomst filters aan kan sluiten (bv de fosfaatfilter enz). Alle leidingen zijn met kranen af te sluiten, de pompen zijn eenvoudig (dmv de koppelingen) te verwijderen en de leidingen zijn, indien nodig, los te koppelen om bv schoon te maken.

Omdat er gebruik gemaakt is van twee red dragons, eentje voor de opvoer en eentje voor de interne stroming, is het mogelijk om ze snel om te wisselen mocht een van de twee uitvallen.

Alles is dus gebouwd op maximale flexibiliteit.... nu de elektra...!
Geleerd uit het verleden:
- zorg dat het water niet bij de stopcontacten kan...
- zorg dat elk stopcontact aan of uit te schakelen is zodat je niet steeds de stekkers eruit hoeft te trekken.
- maak het flexibel en uitbreidbaar.

Overigens wordt het geheel aangesloten op een lichtnetfilter om te voorkomen dat spanningspieken (bv agv het uitvallen van het lichtnet) de pompen beschadigen.
Omdat alles ingebouwd is hoefde dit het licht armatuur niet zo'n mooie duur armatuur te worden maar is er bespaard op de mooiheid van het armatuur waardoor er meer geld was om de juiste verlichting aan te kunnen brengen.

 

Hans7 aquarium

In totaal is er  700W verlichting op een bak met 800 liter (inclusief sumpwater).

Tbv de warme lucht die ontstaat in de kast is er een afzuigsysteem gebouwd die 90 m3 per uur af kan zuigen.

Er zit ook een blazer in de kast om in de zomer het aquarium te koelen, rechtstreeks op de buitenlucht aan te sluiten zodat de warme vochtige lucht niet in de woonkamer blijft maar naar buiten gaat. En als het buiten afkoelt kan de koele lucht door een ventilator over het water geblazen worden.

Dit betekende dat er met een diamantzaag een gat van 100mm in de muur van binnen naar buiten moest gezaagd worden.
In de pvc zitten twee ventilatoren verstopt. Eentje blaast op het water de andere zit in de pijpen verstopt en zuigt met 90 m3 per uur de lucht naar buiten. Deze laatste ventilator zit aangesloten op een vochtigheidssensor die de ventilator inschakelt op het moment dat de vochtigheid stijgt boven een ingestelde waarde.

Dan is er nog de sump-ruimte. Ook daar loopt de pvc pijp naartoe zodat ook daar de lucht afgezogen kan worden.

Hans13 Hans12

Uiteraard is alles zo gemonteerd dat het demontabel is mocht het nodig zijn. Dus niet gelijmd met pvc lijm, maar met stevige tape aan elkaar geplakt. Zodoende kan ik altijd bij de ventilator die in de buis zit.

De bodem voorzien van kit om te voorkomen dat de stenen gaan schuiven.
In de bak is 25 kg Koraal Zand en 20 KG met bacteriën verrijkt zand toegevoegd. De zandlaag is op de meeste plaatsen tussen de 5 en 7 cm dik.
Dieren in het aquarium:

Vissen:

* Cirrhilabrus sp.
* Zebrasoma flavesence
* 6x Apogon parvulus
* Salarias fasciatus
* Calloplesiops altivelis
* Doryrhamphus janssi
* Acreichthys tomentosus
* Pomacanthus navarchus
* 2x Pseudochromis fridmani vs sankeyi

Koralen:

pocillopora sp, oxypora sp, montipora confusa, Pachyseris rugosa, Galaxea fascicularis, oranje Zoanthus sp, Stylophora subseriata, gele Montipora sp, rose Montipora digitata, fluoriserend gele Goniopora sp, diverse Acropora sp, Euphyllia ancora, Turbinaria peltata, Plerogyra sp, Trachyphyllia geoffroyi, rode en blauwe Actinodiscus spec, Sinularia sp, Lobophytum sp, ledertak koraal, Xenia sp en nog veel meer...

Overigen:

Tridacna derasa, Tridacna maxima, Protula bispiralis, Bispira viola, 2x Archastuer angulatus, Dolabella auricularia ea.

Interessant is natuurlijk om te weten tegen welke problemen/valkuilen Hans en Ingrid zijn aangelopen en waar de succesfactoren te vinden zijn. Voor diegene die ook net gestart zijn of willen starten.

Hans11


Eerst de succesfactoren:

- Het belangrijkste is dat je zo snel mogelijk andere mensen leert kennen die al jaren in de 'hobby' zitten en die je met raad en daad bij kunnen staan. Het forum is daar een heel geschikte plaats voor om mensen uit jouw omgeving te leren kijken.
- Het advies dat ze je geven is om te allen tijde je gezonde verstand te blijven gebruiken. Veel goedbedoelde adviezen leiden helaas vaak tot tegenstrijdige acties met alle risico's van dien.
- Bezuinig niet op je apparatuur. Een regelrechte inkopper maar het is wel zo. Hans en Ingrid hebben veel geleerd van hun eerste zeewater aquarium. Een ervan is dat je niet moet bezuinigen op de kwaliteit van je apparatuur.Met name de eiwitafschuimer, waterfilter, de pompen en de verlichting moeten gewoon goed zijn. Geef tijdens de bouw en vooral tijdens de opstart maar wat minder uit aan koralen en vissen, en investeer dat geld in techniek. De rest komt wel.
- Neem rustig je tijd voor de opstart. Er zijn diverse controverses over de opstart. De een meent met 3 maanden al opgestart te zijn terwijl de ander er een jaar over doet. Veel factoren bepalen de 'snelheid' waarmee je opstart. Maar doe het rustig aan. Trek gewoon een jaar uit om lekker op gang te komen en het biotoop in orde te maken.
- Geniet er ook van. Hans heeft uit ervaring geleerd dat je je steeds meer gaat focussen op de negatieve dingen die in je aquarium zitten waardoor de aandacht voor het positieve steeds meer verdwijnt. Met als gevolg dat een zeeaquarium alleen nog maar frustraties opwekt. Kijk ook eens naar al dat goeds dat in jouw zeeaquarium zit.

Dan de valkuilen:

- Stoppen met meten. Na verloop van tijd 'denk' je dat je het allemaal wel weet. Alleen een expert die al jaren bezig is met zeeaquariums kan aan vissen en koralen zien of je waterwaardes goed zijn. Voor al die anderen... regelmatig meten. Zeker als je middeltjes toevoegd aan het water.
- Niet zelf meer nadenken. Er zijn veel mensen in het wereldje die menen alle kennis in pacht te hebben. Of die je mooie vissen aansmeren waarna je opgezadeld wordt met een dodelijk monster. Zie er dan nog maar weer eens vanaf te komen.
- Jezelf suf kopen aan koralen en vissen. Geef de huidige koralen en vissen eens de tijd om te acclimatiseren.
- Veel geld uitgeven aan techniek (afschuimer, pompen ed) om er vervolgens achter te komen dat je geen geld meer hebt voor het watertransport (pvc leidingen etc) of voor de kast.
- Stoppen met lezen en leren. Als je kiest voor een zeeaquarium dan kies je ervoor om een hele hoop nieuwe dingen te leren over biologie, chemie en techniek. De grootste fout die je kunt maken is om hier geen aandacht aan te besteden en maar te geloven wat anderen zeggen.
- Ad hoc beginnen. Denk ook eens na over je inboedel- en opstalverzekeringen (wat gebeurt er als de voorruit eruit klapt) en stroom ed.Hans en Ingrid hebben er bewust voor gekozen om hun aquarium op een aparte groep aan te sluiten. Een wijze keuze. Maar je moet wel de mogelijkheid hebben om dat te kunnen. En het is beter dit vooraf te weten/bouwen dan er achteraf achter te komen dat het allemaal niet mogelijk is. Met als gevolg dat je zekering er uit klapt als de HQI verlichting brandt en de vaatwasser schakelt in bijvoorbeeld.

 

Na een gezellige avond ( het was ondertussen bijna middernacht reed ik met een goed gevoel terug naar huis. Hans is niet alleen een goede website bouwer, Hans is als een "beginnend" zeeaquariaan gedreven en ook op zoek naar het beste systeem voor zijn dieren. Ingrid en Hans, nog veel sucses en plezier met jullie aquarium.




 
 
Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

De halloween heremietkreeft Ciliopagurus strigatus
in het aquarium van Stefaan Fabri

Foto: Patrice Cornelis