Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

23. Ten huize van Hennie Harbeek.

In dit artikel komt het Rif aquarium van Hennie Harbeek aan bod. Tekst en Foto's : Ab Ras.
Hennie is al ruim 25 jaar bezig met de zeewater hobby. Daarvoor hield hij discusvissen. In deze 25 jaar heeft hij veel facetten van de hobby leren kennen. Zo is de laatste 10 jaar veel veranderd in hobby, zegt hij. Dat Hennie ook nog eens een fanatiek deelnemer is aan huiskeuringen kunnen menig keurmeester beamen. Vele hebben dit aquarium bewonderd. Hij vind het jammer dat er niet meer zeewater liefhebbers met de huiskeuring mee doen.


Het aquarium is volglas. 165 x 90 x 80cm hoog, goed voor 1150 liter inhoud. Wat meteen opvalt is ,zodra de zijkanten open gaan, is het cascade systeem. Het aquarium is uitgebreid aan de linkerzijkant waar ook de overloop is gesitueerd. Het water gaat door de kam en komt in het overloop gedeelte. Via een geperforeerde bodem in elke van de onder elkaar gelijmde bakjes, sijpelt het water naar beneden.

                                                                      
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
In het onderste gedeelte gaat het water naar het volgende laden systeem (principe droog/nat filter). Deze drie laden (zie foto) bevinden zich boven de sump. De bovenste twee zijn weer geperforeerd en het onderste gedeelte loopt uit ,via een rooster met filter watten, in het rechter “vuilwater”vak van de sump.(120 x 45 x40)Het doel van dit systeem is om zoveel mogelijk zuurstof te winnen voor het bacteriën potentiaal.
In dit vak bevind zich ook de voedingspomp (2000ltr Eheim, die het water naar de Aqua medic eiwitafschuimer pompt. Deze afschuimer is volgens het tegenstroom principe. De retour van de eiwitafschuimer komt in  het linker “schoon water” vak. In het middelste vak bevindt zich soms levend steen. Nu is er plaats gemaakt voor een experiment met Zeovit. Vanuit het laatste vak wordt het schone water weer terug gepompt naar het aquarium. Alles volgens het Berlijner systeem.



Bij de opbouw van het aquarium is gebruik gemaakt van PUR. Als basis is Roofmate gebruikt. De PUR hecht hier het beste op,aldus Hennie. Met een PUR pistool wordt de PUR in grillige vormen op de Roofmate aangebracht. Evt kunnen er plateaus worden aangebracht waar de koralen op worden gezet. De wanden worden met siliconenkit tegen het glas aangelijmd. Behandelen met verfsoorten of tegellijm heeft geen zin omdat het PUR snel begroeid met kalkalgen. Daarnaast is er gebruik gemaakt van enkele kilo’s vulsteen uit het oude aquarium. Het voordeel van dit systeem is dat we geen nitriet piek krijgen. Simpel weg omdat er geen dood materiaal op de stenen zit. De algenproblemen die veelal ontstaan bij het opstarten zijn dus beduidend minder. Wel dient men het aquarium op te starten met ge-ent water. Dus water uit een goed draaiend aquarium. De inlooptijd is wel langer dan bij een aquarium met vers levend steen. De algen die ontstaan zijn relatief makkelijk te verwijderen omdat het oppervlakte waarop het zit erg glad is. Ze hechten dus niet goed. Kalkalgen daarin tegen weer wel.
Bij het zien van het aquarium is het niet meer mogelijk om nog onderscheidt te kunnen maken tussen het PUR en het natuurlijke vulsteen. Een ander voordeel is dat de koralen makkelijk zijn vast te zetten op of aan het PUR.
Nog een bijkomend voordeel is dat het de kosten drukt. Levend steen kost al gauw 13/14 euro /kilo. De Calcium en Kh wordt geregeld door Shuran Jetstream gevuld met grove koraal punten. Een van de betere kalkreactoren aldus Hennie. Het bacteriën bestand moet wel goed in orde zijn gezien de gezondheid van de lagere dieren en de kalkalgen groei.
De verlichting bestaat 2x HQI 250 W, 10000K en 1x HQI 250 W, 14000K allen van het merk BLV. Hiernaast branden er nog eens 2x T5 80 W Aqua bleu special van ATI, 2x T5 80W Aqua bleu plus van ATI. De schakelingen worden in de schakelkast geregeld. (Zie foto). Voor de stroming zijn 4 Marea streamers a 4000 liter verantwoordelijk. Een kleine 16000 ltr stroming dus.
  
 


Steenkoralen hebben de overhand in de aquarium. Zo komen we o.a Hydnopora, Acropora, Stylophora, Pocillopora, Montipora, Seriatopora tegen in verschillende vormen en kleuren. Naast deze SPS koralen zijn er ook LPS koralen, Favia, Alveopora,Goniopora, Lobophyllia, Euphilia, Cynarina soorten om er zo maar een paar te noemen. De Sarcophyton ehrenbergi heeft een mooie positie in het aquarium. 


 
Sarcophyton ehrenbergi                                                            Lobophyllia_hemprichii.
De Lobophyllia krijgt regelmatig een stukje mosselvlees, zegt Hennie. Dat is ook de reden waarom ik geen garnalen heb. Dat zijn bandieten die altijd het vlees weg pikken voor dat de Lobophyllia het op kan eten.
De vissen zijn niet alledaags te noemen. Met name de 9 Dascylus marginatus is een vis die je niet vaak tegen komt. Deze juffertjes uit de Rode zee zijn constant bezig met het poetsen om even later eitjes af te zetten. Dit soort is niet agressief aldus Hennie. De Acanthurus leucosternon is toch wel de heer en meester van de bak (zie foto).

 
 Acanthurus leucosternon                                                          Acropora millepora

Genicanthus bellus
is ook niet een alledaagse vis. Ze zijn nog niet volwassen. In het Oceanisch grafisch museum in Monaco kwam ik ze tegen van wel 10/12 cm. Zebrasoma flavescens, Nemateleotris decora, Escenius gravieri. Zomaar een greep uit het vissen bestand. Twee keer per dag wordt er gevarieerd gevoerd. Dit kan diepvries zijn maar ook banaan of granulaat voer. Banaan daar zijn de doktersvissen gek op. Probeer maar, adviseerde hij me.
Het water verversen gebeurt maar eens in de 2 weken. Totaal 30 liter. Klopt dat wel? Vroeg ik. Jazeker, zei hij. Ik moet wel veel verdampt water bij vullen. Daarnaast voeg in ik 1x in de maand wat Nitraat killer toe en dat werkt prima, aldus Hennie. Magnesium van Aqua-light wordt toegevoegd om de waarden op peil te houden. Maandelijks worden de waterwaarden gemeten en waar nodig is aangevuld of verhoogd.
Parameters: pH = 8.5, Kh = 8, Ca =430 , Mg = 1380
Saliniteit = 1024 , N03 = 5 , P04 = 0.
Naast het feit dat Hennie gepassioneerd hobbyist is, heeft hij ook nog een klein winkeltje in zijn garage. Hier zijn o.a. stekjes van koralen en verschillende vissoorten te verkrijgen. Ook stekken uit zijn eigen bak zijn hier te verkrijgen.

    
 

Ik bedank Hennie voor de uitleg van dit prachtige aquarium en wens hem veel succes in deze prachtige hobb

 

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

De halloween heremietkreeft Ciliopagurus strigatus
in het aquarium van Stefaan Fabri

Foto: Patrice Cornelis