Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Rifspoeling

Rifspoeling.

Rifspoeling.

Door Ab Ras

U zal het vast wel kennen. Vuilophopingen achter de stenen. Ongemerkt wordt het in de loop van de tijd steeds meer. De oplossing is rifspoeling. Rifspoeling kan op vele manieren. De meest gebruikte methode is een uitstroompijp over de bodem aan de achterzijde. Deze kan dan kortgesloten worden met een aanzuigpijp eveneens aangebracht in het aquarium. Het spreekt vanzelf dat een krachtige circulatie pomp nodig is om het vuil naar de voorkant van de bak te blazen. Nu is het verstandig om rifspoeling mee te nemen in de planning van de opzet en inrichting van het aquarium. Er moet immers ruimte over blijven voor de stroming.

Dat zou er bijvoorbeeld zo uit kunnen zien:

 rifspoeling1

 Op de donkere plekken zullen toch ophopingen ontstaan. Deze dienen regelmatig verwijderd te worden als de ruimte dit nog toe staat.

 rifspoeling2

Ik heb het een tijdje geprobeerd met de volgende methode: De twee middelste uitstromers komen van de opvoerpomp af. Een Eheim 2400 ltr. De Linkse en rechtse Eheim 2400 ltr staan in het aquarium achter de stenen.
De overloop is gemakshalve even weg gelaten.

 rifspoeling3

Ook op deze tekening zijn de zwarte plekken zichtbaar waar evt. detritus zich op kan hopen. Deze depots van fosfaten kunnen evengoed nog flink uitbreiden. Het nadeel van dit systeem is ook nog eens dat de pompen 24 uur per dag draaien. De filterpatronen dienen regelmatig te worden schoon gemaakt of te worden gecontroleerd. Bij een aquarium van 75 cm hoog en 80 breed wordt dat al gauw kunst en vliegwerk. Na drie keer door mijn rug te zijn gegaan was ik deze methode aardig zat. Ook de warmte die deze pompen produceren en het beperkte vermogen ,deden mij opzoek gaan naar een andere zuinigere en efficiëntere methode.

Na een discussie met andere aquariumvrienden over stroom verbruik kwamen we uit op zuinigere pompen. Streamers in dit geval. De Tunze Streamers zijn een stuk energie zuiniger en leven veel meer stroming op. Daarnaast geven ze nagenoeg geen warmte af. Kortom een win- win situatie. De aanschafkosten zijn echter pittig, maar dat haalt u er op lange termijn zeker uit. Ga maar na: geen extra warmte bronnen meer, minder stroomgebruik bij het koelen, meer opbrengst. Daarnaast hebben de Streamers een bredere uitloop wat zorgt voor brede stroming i.p.v. een straal.

Ik stapte dus over naar de Streamers. Nu had ik nog steeds het probleem dat deze maar 1 richting op stroomde. Ik moest dus iets verzinnen om gemakkelijk, en zonder door mijn rug te gaan, de pompen van positie te kunnen veranderen. Daarnaast moet het makkelijk zijn om onderhoud te plegen.

Nu heb ik schotten gemaakt in het aquarium bij de aanvang van het aquarium waar ik mijn hulpmiddelen achter kan verbergen zodat ze niet zichtbaar zijn. Deze schotten staan links en rechts en zijn geïntegreerd in de achterwand. Aan de onderkant is 15 cm open gelaten om daar de stroming onderdoor te laten lopen.

 rifspoeling4

De streamer zijn op een soort tafeltje gemaakt. Van een strook PVC, verkrijgbaar bij de kunststof handel. Ik heb ik een soort lepel gemaakt. Zie foto’s. Het onderste brede gedeelte heeft de breedte van de streamer. De steel heeft de breedte van de rails die bij de streamer wordt geleverd. Het bevestigingsmateriaal wat eveneens bijgeleverd wordt, kan goed wordt gebruikt bij de montage aan het PVC. Het onderste brede gedeelte zetten we haaks om door dit plaatselijk even te verwarmen.

 rifspoeling5

Mbv. Ti-wraps zetten we de kabel vast aan de steel. We kunnen nu het geheel in de hoeken laten zakken achter de stenen. Door enkele keren per week even aan de bovenkant van de steel te draaien , die bovenwater uitsteekt, kunnen we de positie van de pomp veranderen. We kunnen de pompen tegen elkaar in laten werken, met elkaar mee laten stromen etc.…. Bij onderhoud hoeft u enkel aan de steel te trekken om de pomp in zijn geheel te verwijderen. Bij mij werkt het ondertussen alweer enkele jaren zo. Elke keer weer als ik de pompen van positie verander zie ik hoe succesvol de methode is. Ik hoop dat u er ook veel profijt van zult hebben.

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

De halloween heremietkreeft Ciliopagurus strigatus
in het aquarium van Stefaan Fabri

Foto: Patrice Cornelis