Wanneer oceanen verzuren

Wanneer oceanen verzuren

Naarmate de oceanen verzuren, verliezen vissen hun vermogen om gevaar te ruiken. Verzuring treedt op wanneer CO2 in zeewater oplost.

Oceanen moeten steeds meer CO2 opvangen omdat de mens meer uitstoot. Wetenschappers ontdekten dat jonge vissen geen vermogen meer hebben om roofdieren te ruiken. Integendeel, de vissen lijken zelfs aangetrokken te worden door de geur van roofdieren. De resultaten van het onderzoek worden deze maand voorgesteld op een conferentie in Belfast.

Schaaldieren
Veel jonge visjes sterven in het wild, waardoor ook gevreesd wordt voor de populatie van sommige soorten. Het was al langer bekend dat de verzuring van het oceaanwater een ramp is voor schaaldieren. Maar het is de eerste keer dat een onderzoek aantoont hoe vissen ook rechtstreeks het slachtoffer worden.

93 procent
Onderzoekers van de James Cook Universiteit testten het effect van CO2 op clownvisjes. Na een paar dagen bleken de visjes minder goed te kunnen ruiken. Er werden geen echte roofdieren gebruikt, maar hun geur werd via een stroming in het water verspreid, samen met de geur van vissen die geen roofdieren zijn. De jonge visjes trokken in liefst 93 procent van de gevallen naar de stroming met de geur van het roofdier. (gb)
http://www.demorgen.be/dm/nl/5378/Global-Warming/article/detail/1135286/2010/07/20/Vissen-kunnen-geen-gevaar-meer-ruiken-in-zure-oceanen.dhtml