Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Leefomgeving Anemoonvissen

Leefomgeving Anemoonvissen

Nemo Vissen

Nemo is de naam die deze vissoort heeft gekregen in een tekenfilm die wereldwijd bekend is. Dat is ook de reden waarom ik deze vis Nemo noem in dit boekje.

Ze hebben (zoals alle organismen) natuurlijk ook een andere naam en in dit geval meerdere, zoals : clownvis, anemoonvis, Amphiprion ocellaris.

Maar waarom moeilijk doen als het makkelijk kan…dus gewoon Nemo.

1.1. Soorten

Zover ik heb kunnen terugvinden zijn er zo'n 10 verschillende soorten anemoonvissen, welke allemaal zijn ondergebracht onder de groep Beenvissen. De meest voorkomende types zijn :

Drie band anemoonvis

Zwarte drie band anemoonvis

Het verschil zit hem in de ononderbroken zwarte band die om ieder witte band loopt.Voor het kweken maakt dit onderscheid overigens niet uit. Mijn kweekkoppel zijn de gewone drie band anemoonvissen.

 

1.2. Geslacht

Als je 2 nemo's gelijktijdig in een aquarium doet dan zal de 1 zich automatisch ontwikkelen als mannetje en de ander als vrouwtje. Hierbij is het een leuk detail dat meestal de grootste van de 2 het vrouwtje zal worden en de ander het mannetje.

Het spreekt dus voor zich dat je het beste kweekresultaat krijgt als je maar 2 nemo's bij elkaar zet en ook laat zitten. Zij zullen uiteindelijk een paartje vormen en als de omstandigheden goed zijn ook overgaan tot het leggen van eieren.

Het is vanzelfsprekend dat je het beste dus kunt beginnen met 2 jonge nemo's die samen tegelijk worden geplaatst in de aquarium waar ze verder ook de rest van hun leven zullen doorbrengen. Denk er ook aan bij de aanschaf dat de meeste winkels/kwekers de gehele leg bij elkaar laten zitten dus als je er 2 koopt uit dezelfde bak, dan zijn het nagenoeg zeker broer en zus. Dit is niet aan te raden.

1.3. Leefomgeving

De leef omgeving van deze nemo's is terug te vinden in : Salomon eilanden, Great Barrier Reef , Queensland, Australië, West Pacific. Hier zwemmen ze op een diepte van 1 tot 15 meter onderwater meestal vlak bij een dichtbegroeid rif.

Het is erg belangrijk om deze leefomgeving goed te begrijpen. Deze riffen zijn in een ver verleden ontstaan en bestaan uit zeer poreuze stenen/rotsen die dus ook al die hele periode onaangetast daar aanwezig zijn. Je zult begrijpen dat het dus bruist van leven in/op en nabij deze riffen.

Doordat deze omgeving zo stabiel iswas, is het vermogen om zich snel aan te passen aan veranderende omstandigheden, bij alle organismen die hier leven niet of nauwelijks ontwikkeld. Dit is een belangrijk gegeven bij de kweek, ofwel anders gesteld je zult dus een situatie moeten creëren die gelijk is aan de situatie in de vrije natuur.

Hoe ziet die situatie eruit ? Nou als volgt:

* Minimaal 120 Liter zeewater

* Zeezoutgehalte 1.023 - 1.028 (25 graden C)

* Nagebootst rif (met begroeide stenen)

* Redelijke continu stroming

* Voldoende licht (speciaal kunstlicht wel te verstaan)

* Temperatuur 27 graden C

1.4. Eigenschappen

In de natuur leven deze dieren samen met een symbiose anemoon. Dat wil zeggen dat beide organismen bij elkaar horen en gebruikmaken van elkaar bijzondere eigenschappen.

Vaak wordt een ander lager dier, bijvoorbeeld leders/oren, als vervanger voor de anemoon gekozen. Verder zijn de nemo's sociale vissen die lekker actief door het aquarium heen zwemmen. Ze verstoppen zich zelden en zijn niet agressief.

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Acanthurus leucosternon 19 12 2007 075

  Chelmon rostratus
  Foto: André Schurna