Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Luc Loyen's (jawsee) Reef Aquarium.

Weer hebben we de eer om nog eens op bezoek te gaan bij Anja en Luc in Neerharen. Misschien val ik in herhaling ( zie onze eerste “ten huize van” bij Luc en Anja - /index.php?option=com_content&view=article&id=83:ten-huize-van-anja-vandepaer-en-luc-loyen&catid=56:ten-huize-van&Itemid=146 ) Bij Luc en Anja ben je altijd welkom.

Voor dit artikel heeft Luc zelf de foto's genomen. Bedankt Luc!

                                   

Luc en Anja “beleven” echt hun hobby. Door hun hobby hebben ze al heel wat kilometers gereden, hebben ze al vele vrienden gemaakt, en hebben ze al veel mensen geholpen die in de problemen zaten met hun aquarium. 

Het is vooral weer eens een eer omdat Luc en Anja hun aquarium over heel de wereld een bekend rif aquarium is. In de maand november 2010 was dit aquarium “Tank of the Month” bij Reef Central.(http://reefkeeping.com/joomla/index.php/current-issue/article/71-tank-of-the-month)  

 

 

In 2008 stonden Anja en Luc ook al eens op het ZeOvit forum   : “ Dream Tank of the  1st Quarter of 2008.” ,( http://www.zeovit.com/forums/showthread.php?t=11391)

Dit aquarium zou ik elke week willen gaan bekijken, stilletjes in de zetel voor het aquarium, terwijl één van de mooie poezen wil komen spelen of geaaid worden. Het is de angst deze mensen hun privacy te veel te schenden – er komen al zoveel aquarianen van overal ter wereld- die me daar eigenlijk altijd veel te lang weg houd. 

    

Door de kennis van Theo van den Berg, ook een begeesterd hobbyist, en een man die het ook echt goed kan over brengen, werd ook de kennis van Anja en Luc over het “hoe houden van een SPS koralen aquarium “ groter. Natuurlijk moest er ook de interesse zijn, het volhouden, het continu trachten te verbeteren. Anja en Luc hebben  op het internet, door huisbezoeken  veel mensen leren kennen, veel informatie vergaard, veel kennis opgedaan.

De laatste jaren groeien de koralen in een gestaag tempo, de vissen blijven gezond, en er zitten verschillende  vis paartjes in het aquarium. 

Het aquarium nu heeft de mooie afmetingen van 320cm x 90cm x 80cm. Natuurlijk wou men een groter aquarium dan het vorige, maar men heeft toch rekening gehouden met de lengte van T5 verlichting.

De voor en zijkanten van het aquarium zijn van Optisch wit glas van 15 mm dikte. Een vriend heeft de keramische achterwand geleverd. Het materiaal is zeer poreus, waardoor Luc hoopt dat er veel biologisch leven in komt, dit zou dan weer de denitrificatie ten goede komen. 

Bij het plaatsen van dit aquarium werden alle koralen en dieren naar de kelder verhuist. 

 

Door het dieper uitgraven van de kelder onder de woning kan de filterinstallatie daar staan. Vroeger was de kelder slechts 1m hoog, nu kan ik daar toch makkelijk recht staan.(1.82m). Alles is emmer per emmer naar boven gedragen. Nu is daar een ruimte van 20m2.

Er ligt nu elektriciteit, een mooie vloer en tegels tegen de muur. Er staan 6 aquaria. Zonder deze kelder zou de hobby bijna onmogelijk zijn. Hij zorgt voor veel comfort. Bv : Omdat er zoveel volume van water is in de kelder houdt de kelder het aquarium op een mooie temp van 25-27°C in de zomer en 23-25°C in de winter.

Verder staan er in de kelder  twee stekken bakken, een quarantaine aquarium voor koralen en een voor vissen. Elke nieuwe vis blijft voor minimaal twee maanden in dit quarantaine aquarium, om er zeker van te zijn dat als hij naar het aquarium gaat de vis in goede gezondheid en goede conditie is. 

Als de vis in quarantaine zit wordt hij gewend gemaakt aan droog voedsel.

Tijdens de opbouw van dit aquarium waren dus alle dieren in de kelder. Voor Luc zeker was of het aquarium in orde was werd er begonnen met dieren terug naar boven te brengen. Sommige grote koralen zijn gestorven, mogelijk door een gebrek aan water circulatie. Na wat experimenteren met de stroming leek alles in orde te komen.

Toen zondigde Luc zich aan een van zijn eigen basis regels. Er werden twee Chaetodons aangekocht en niet in de quarantaine maar rechtstreeks in het aquarium geplaatst. Dit was zijn grootste fout  in tien jaar Zeeaquarium! Een week later kregen vele vissen witte vlekken, en toen begonnen de vissen te sterven. Luc verloor al zijn mooie vissen, behalve de lipvissen. Dit was voor hem als hobbyist een zeer moeilijke periode. Anja en hij hebben er lang over nagedacht of ze nog verder wilden met deze bak, maar omdat hun mooie verzameling lipvissen het had overleefd werd er beslist verder te gaan met de zeeaquarium hobby. 

Ook het grootste deel van de koralen waren er nog.  Toch werd de bak terug  heringericht omdat ze niet tevreden waren van het eerste resultaat.  Nu hebben ze bruggen gevormd, met levend steen. Stukjes steen uit de bak van vroeger werden gemengd met de keramiek stukken, zo ziet het er meer natuurlijk uit. In het totaal zit er in dit aquarium ongeveer 150kg levend steen.

 

                          

De indeling zoals ze nu is vinden Anja en Luc heel goed. Het aquarium is mooi open, de vissen hebben meer ruimte om rond te zwemmen, kortom het toont natuurlijker. 

Het aquarium is nu ongeveer een en een half jaar oud, het begint volgens Luc het niveau te krijgen van het vroegere aquarium.  De meeste koralen zijn geplaatst als stekken, nu is de Acropora Hyacinthus tafel meer als 55 cm groot, er zijn zelfs al stekken van gemaakt. Het is nu vier jaar oud. Er is natuurlijk ook vis bij gekocht, de bezetting is bijna compleet, er werden acht keizervissen bij gekocht. Voorkeur wordt gegeven aan kleine vissen, dit om het risico te beperken dat ze na over wennen op het aangereikte voedsel toch zouden aan de koralen beginnen eten. Voorkeur wordt ook gegeven aan paren, dus Luc hoopt dat ze nu 4 paartjes hebben.

Het systeem.

• Aquarium: 320x90x80cm

• Aquarium Verlichting: 8x PC 9W, 4x 400W Aquamedic 13000K metaalhalogeniden, 16x T5 80W ATI80
• Stekken bak: 120x80x30 & 160x80x30 - Verlichting: 10x 54W T5 ATI & 6x 80W T5 ATI
• Vis aquarium: 80x80x50cm - •  Verlichting: 4x 39W T5 ATI
• Opvangbak: 140x80x60cm
• Verzamelbak: 160x80x30cm
• Opvangbak Verlichting: 7x 80W T5 ATI
• Hoofd Pomp (van Filter naar aquarium: ATK (12000 liter)
• kalkreactor: Dastaco Extreme III, deze is volledig geautomatiseerd. Het enige wat je hoeft te doen is het aanpassen van de controller en de pomp meer of minder zetten om dKH of calcium toe te voegen aan het systeem.
• Afschuimer: ATB op maat gemaakt met twee pompen, met waterstroom van ongeveer 10000 liter per uur en hij zuigt ongeveer 3500 liter lucht.
• Dosering Controller: Grotech III met extra module EP IV.
• Vers Water: Zoet water wordt geproduceerd door een ion-kation mix-bed tonnetje. Het voorraadvat bevat 180 liter en wordt door een Aquamedic rif doseerpomp voorzien van het nodige water.
• Water circulatie: Alle Aquaria zijn onderdeel van een totaal systeem en bevatten samen ongeveer 4400 liter water, waarvan 1900 liter in het woonkamer aquarium.

De stroming in het aquarium wordt verzorgd door 4x Tunze 6305 en 2x Tunze 8000. In de toekomst is Luc ben van plan om enkele Vortech MP40s toe te voegen op de achterwand.

     

Verlichting:

De verlichting gaat aan om 9.30hr met  9W lampen met een blauw actinic kleur. Luc vindt dat  het aquarium heel mooi als de vissen wakker worden en langzaam beginnen rond zwemmen. De koralen hebben dan ook een mooie fluorescerende kleur.

Rond 11hr schakelen de T5 lampen aan in 4 stappen. De HQI’s gaan aan zodanig dat de laatste aan is rond 15.00hr. Ze schakelen weer uit om 21hr. De T5 starten met uitschakelen  om 22.00hr, de laatsten (de 9watt lampen actinic)  gaat uit om 23.30hr.

In de kelder brandt het licht tijdens de nacht. Dit geeft een meer stabiele pH waarde in het systeem en ook natuurlijk een beter kostenplaatje vanwege het nachttarief voor de elektriciteit.

De T5 lampen worden om de zes maanden, de HQI lampen om het jaar vervangen. 

 

Onderhoud en Supplementen:

Luc heeft in de loop der jaren veel soorten sporenelementen en andere additieven geprobeerd. Nu gebruikt Luc deze van de lokale handelaar, Reefcorner. Er wordt een derde toegevoegd van de aanbevolen dosis.

Luc  ziet ook aan de koralen dat ze iets nodig hebben.  Roze hystrix moet altijd witte punten hebben aan het uiteinde. Indien dit niet het geval is, moet men zeker gaan kijken naar de kwaliteit van het water, en bijsturen!  Kijk naar de KH, Ca, het fosfaatgehalte, de ouderdom van de lampen. Door dit goed op te volgen, de problemen op te lossen en veel te lezen over koralen is Luc uitgegroeid tot een van de beste rif aquarianen van de wereld.

Luc heeft de afgelopen jaren altijd gewacht met vissen bij te zetten in het aquarium tot de koralen het hem vroegen. Ze kregen Zeo kleuren vanzelf. Luc koopt liever vissen bij dan een fles dure additieven.  Bevroren en droge voeding voor uw vissen bevatten ook aminozuren en vitaminen.  Gewoon vooruit te plannen en gebruik maken van de vis in uw voordeel. Er zijn geen wonder flessen. Deze producten werken wel verteld Luc, maar er zijn veel onderlinge verschillen in samenstelling, dus werking.

Luc merkt kleine veranderingen aan de gezondheid en de kleur van de koralen bij elke producent. Er zijn volgens hem drie, misschien wel ouderwetse basis regels: goede kwaliteit van het water, veel licht en stroming.

Elke maand wordt er een liter kool en eventueel fosfaat killer (normaal niet nodig) vervangen. Er wordt ozon toegevoegd, 80mg per uur. Om de twee weken wordt er 180 liter water vervangen en twee keer per jaar ongeveer 1000liter. 

 

 

Waterwaarden:

* Dichtheid: 35%
* PH: 7,7 tot 7,9 (IKS controller)
* Calcium: 410 - 430 ppm (Coralshop)
* Alkaliniteit: 8 - 9 dKH (Macherey Nagel)
* Magnesium: 1300 ppm (Coralshop)
* Temperatuur: 23 - 25°C winter,  25 – 27°C zomer.

* Nitraat: 0 - 2 ppm (Macherey Nagel)

* Fosfaten: niet detecteerbaar (Deltec) 

                                    

Voeren: 

De vissen krijgen ongeveer vijf keer per dag te eten; Diepvriesproducten drie keer per dag en droog voedsel twee keer per dag. De keizer vissen moeten goed gevoederd worden, anders beginnen ze aan de koralen! Luc denkt dat ze onderling ook minder agressie vertonen als er goed wordt gevoerd. Hij geloofd ook dat een breed scala van voeding ook in het voordeel is van de koralen. Hij ziet het aan de enorme groei van de koralen, zelfs in de “schaduw plaatsen.”

                                    

De dieren:

Vissen :

  • Acanthurus Achilles
  • Acanthurus Pyroferus
  • Zebrasoma Flavescens 2x
  • Chaetodontoplus  true personifer 2x
  • Apolemichthys xanthopunctatus 2x
  • conspicillatus angels
  • Chaetodontoplus septentrionalis 2x
  • Pygoplites diacanthus 2x
  • Genicanthus bellus 3x
  • Cirrhilabrus jordani 2x
  • Cirrhilabrus lineatus
  • Cirrhilabrus roseofasciatus
  • Cirrhilabrus rubrimarginatus
  • Pseudocheilinus ocellatus
  • Pseudocheinilops ataenia 2x
  • Macropharyngodon bipartitus 3x
  • Macropharyngodon meleagris 2x

  • Platyglossus melanurus
  • Hemiulus rubricephala
  • Biochoeres chrysus 2x
  • Anampses femininus
  • Anampses neoguinaicus
  • Anampses meleagrides 2x
  • Labroides dimidiatus 2x
  • Pseudanthias Randalli 10x
  • Pseudanthias evansi 10x
  • Ecsenius stigmatura
  • Ecsenius midas
  • Valenciennea sexgutta 2x
  • Amblyeleotris randalli 2x
  • Pterosynchiropus pictaturus 2x
  • Neocirrhitus armatus
  • Gramma loreto
  • Leopropoma Carmabi
  • Pseudochromis fridmanni 4x
  • Pseudochromis springeri 4x
  • Chelmon rostratus

   

   

                                          

De Koralen.

Luc en Anja houden van SPS koralen! Ongeveer 90% van de koralen in het aquarium zijn SPS koralen.. Hij had wel veel meer soorten, waaronder de  Zoantharia en Acanthastrea in vele verschillende kleuren, maar ze werden verkocht omdat de liefde voor de Keizersvissen te groot is. Volgende koralen vinden we in het aquarium:

Acropora loripes, Acropora humilus, Acropora gemmifera, Acropora millepora, Acropora  formosa, Acropora efflorescens,  Acropora solitaryensis, Acropora nasuta, Acropora carduuz,   Acropora formosa.

Montipora digitata ,  Montipora danae, Montipora stellata,  Montipora confusa,  Montipora. australiensis, Montipora aurientali.

Stylophora, Seriatapora, Pocillipora

LPS, Ricordea florida, Duncsonamsia auxifuga, Coulastrea

  

 

Andere4x Tridacna maxima, 1x crocea, 1x derasa, meer dan 20 zee-egels, 10x Lysmata amboinensis. 

Luc is zijn vrouwtje Anja dankbaar voor haar geduld met hem, als hij weer eens de woonkamer vol rommel zet, hij kan altijd rekenen op haar hulp en steun. Hij bedankt ook zoon Kevin op wie hij altijd kan rekenen voor de zorg van het aquarium systeem als ze op vakantie gaan.

Verder dank aan: Theo en Mai van Reefcorner,  Aïssa van Desert Ocean`s, Karl van Mare Nostrum, Michael van Angelfish, Karl Heinz van Fressnaph uit Aken, voor de professionele raad en hulp.

Anja en Luc, ik bedank jullie weer eens voor de goede ontvangst, hopelijk mag ik nog veel komen kijken.

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

De halloween heremietkreeft Ciliopagurus strigatus
in het aquarium van Stefaan Fabri

Foto: Patrice Cornelis