Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

ReefSecrets online reefmagazine oktober 2023

Magazine oktober 2023 

cover juli2018

 Beste lezer,

Het laatste ReefSecrets-Magazine van dit jaar beginnen we met een artikel over de Mandarijnvissen. Deze prachtig gekleurde diertjes huppelen vrolijk rond in menig aquarium, maar weet je ook hoe je ze moet verzorgen? Vele liefhebbers vinden ze moeilijk om te houden en vaak sterven ze een gewisse dood na een half jaar. Misschien helpen enkele tips in dit artikel je om ze toch succesvol te houden.

Onze doorwinterde zeeaquarium liefhebber en redacteur Jacques van Ommen brengt ons een bijdrage over het Noorzee aquarium. Om mooi te zijn hoeft het niet altijd uit de tropische zeeën te komen! Jacques onderzoekt de voor- en nadelen van een Noordzeeaquarium.

We vervolgen met een bijdrage van onze duikster en cineast Marion Haarsma over hengelaarsvissen. Hoe mooi kan iets lelijk zijn! We leren een heleboel soorten kennen en het is heus niet ongevaarlijk om een hengelaars mannetje te zijn!

Dan zijn we op bezoek geweest bij Bart Sambre van Just Corals en we hebben een reportage gemaakt van het showaquarium.

Tot slot een zeer uitgebreide bijdrage van onze wetenschappelijke redacteur Ph. D. Tim Wijgerde. Dendronephtia’s, wie kan ze succesvol houden? Meestal kwijnen ze langzaam weg gedurende de tijd dat je ze in het aqiuarium kunt houden om uiteindelijk te sterven. Jammer voor de dieren en voor het geld dat je er aan gespendeerd hebt.
Tim heeft een wetenschappelijke experimentele studie gedaan op deze moeilijk te houden dieren. Hij heeft diverse methoden gebruikt om de verschillende kriteria te onderzoeken en hoe hun groei er al dan niet door beïnvloed wordt.
Hij heeft dat in een zeer interessant naslagwerk gegoten en we laten het jou hier lezen.
Hopelijk zal dat het houden van deze dieren bevorderen. Er is immers een tijd geweest dat we zelfs geen eenvoudige koralen in leven konden houden in onze rifaquaria. Het is slechts door te experimenteren en out-of-the-box te denken dat we vooruitgang kunnen boeken in de kennis van onze hobby.
Gelukkig zijn er wetenschappers zoals Tim die hun kennis met ons willen delen.

Veel leesgenot,     De redactie

Welkom aan onze nieuwe sponsor eSHa Labs

Welkom aan onze nieuwe sponsor eSHa Labs. Klik op het logo hieronder voor meer info.

 

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Cryptocentrus cinctus leeft gewoonlijk samen met
de garnaal Alpheus randalli

Foto: Patrice Cornelis