Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Zeldzame stranding van zeeschildpad.

Op donderdag 23 oktober is op het strand van Groote Keeten een onechte karetschildpad aangespoeld.

Ecomare "Zeeschildpad wordt gedetermineerd in Ecomare"

Ecomare "Zeeschildpad wordt gedetermineerd in Ecomare"

 

Het dier is in zeer slechte conditie en mist het grootste gedeelte van de rechter flipper. De schildpad is behoorlijk uit koers geraakt en werd de eerste dag opgevangen door Ecomare.

 

De onechte karetschildpad of dikkopschildpad Caretta caretta is ongeveer 70 cm lang. Hij komt normaal gesproken in het Middellandse zeegebied en langs de westkust van Afrika voor. De laatste jaren zijn er vaker strandingen geweest aan de kust van Spanje en Frankrijk en af en toe verder naar het noorden, tot in Noorwegen. In Nederland zijn er recent strandingen geweest in IJmuiden en op Vlieland. Helaas spoelen er normaal gesproken enkel dode exemplaren aan in ons land.

De schildpad is donderdagmorgen gevonden op het strand van Groote Keeten en naar Rens Roos van het steunpunt van Ecomare in Groote Keeten gebracht. Ecomare heeft contact gezocht met verschillende dierentuinen. Nadat enkele te kennen hadden gegeven het dier niet op te willen/kunnen vangen, heeft gelukkig burgers zoo zijn medewerking willen verlenen.

Vrijdag avond is het dier naar de Arnhemse dierentuin vervoert. De dierenarts van de Arnhemse dierentuin en de aquariummedewerkers daar houden het dier nu scherp in de gaten. In verband met een vermoedelijke longontsteking werd direct een antibioticum voorgeschreven. Inmiddels is de kuur aangeslagen en wil de schildpad dame weer voedsel aannemen. Waarschijnlijk heeft het dier voor zijn ontdekking al lang niet gegeten want het arme dier woog minder dan helft van zijn ideaal gewicht. De eerste kilo´s zijn er alweer aangekomen en het dier begint al een beetje brutaler te worden. Toch heeft de schildpad nog een lange weg te gaan, maar de ergste fase is hopelijk achter de rug.

 

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Een koppel Rainfordia opercularis in het kweekaquarium van De Jong Marinelife tijdens het bezoek van het ReefSecrets-team in april 2012

Foto: Patrick Scholberg