Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Koraalriffen bedreigd door verhoging CO2

Als de CO2-uitstoot op eenzelfde manier verder blijft stijgen, worden de koraalriffen overal ter wereld met uitsterven bedreigd.

Dat staat te lezen in een studie van het Carnegie Instituut in Washington. De resultaten van de studie verschijnen vrijdag in Science.

CO2_uitstoot.jpgVerzuring oceaanwater

De hoge verzuring van het oceaanwater door de CO2-uitstoot lost de mineralen op, waardoor er verkalking optreedt van de riffen en ze vernietigt, zo zeggen de onderzoekers van het instituut.

Als de CO2-uitstoot niet gestabiliseerd of verminderd wordt, zullen 98 procent van de koraalriffen in 2050 in te zuur water baden.

Eenderde CO2-uitstoot geabsorbeerd door oceanen.Op dit ogenblik stijgt de CO2-uitstoot snel door menselijk toedoen. "Ongeveer een derde van de CO2-uitstoot wordt geabsorbeerd door de oceanen, wat het broeikaseffect tegenhoudt maar wel catastrofale gevolgen heeft voor het leven in de oceanen", zo zegt een van de onderzoekers, Ken Caldeira.

Volgens Bob Steneck van de universiteit van Maine zijn in Azië een miljard mensen afhankelijk van de koraalriffen voor hun inkomsten. (belga/lb)

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Een koppel Rainfordia opercularis in het kweekaquarium van De Jong Marinelife tijdens het bezoek van het ReefSecrets-team in april 2012

Foto: Patrick Scholberg