Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Het Sea Life Center in Blankenberge heeft een er een nieuwe attractie bij.

Het Sea Life Center in Blankenberge heeft een er een nieuwe attractie bij. Sinds kort is er een kokosnootkrab te bewonderen, de grootst levende landkrab ter wereld.
 

Image De kokosnootkrab leeft op de eilanden in de Stille Oceaan. De naam van de nieuwste aanwinst van het Sea Life Center refereert naar het feit dat hij in palmbomen klimt om bij de kokosnoten te komen. Met zijn krachtige scharen maakt hij een gat in de kokosnoot om zo het vruchtvlees te verorberen.

Steve Vervaecke, display curator van het Sea Life Center:

"De kokosnootkrab is een soort heremietkreeft maar dan met een zacht achterlichaam. Hij kan tot dertig jaar oud worden en een gewicht behalen van om en nabij de 4 kilogram.

Het is een landkrab die niet kan zwemmen en die net als wij ook over longen beschikt. In tegenstelling tot onze vele andere krabben kan dit dier dus niet in het water leven. Zijn vaste verblijfplaats, zeker tot eind volgend jaar, is een terrarium die we nu reeds hebben moeten verstevigen.

Deze krab kan zonder moeite een vinger afknijpen, het is dan ook niet verwonderlijk dat we onze nieuwe bewoner tentoonstellen in een volledig gesloten verblijfplaats.

In het verleden zijn er reeds dodelijke ongevallen gebeurd. Met hun sterke klauwen kunnen kokosnootkrabben namelijk tegen een kokospalm op lopen. Met hun stevige scharen maken ze de kokosnoot los van de boom voordat ze hem openmaken. Zo komt de vrucht, die van op grote hoogte naar beneden valt, soms op iemands hoofd terecht waardoor er jaarlijks toch enkele slachtoffers vallen."

De opvang van deze enige kokosnootkrab in België maakt deel uit van de 'Claws' tentoonstelling in het Sea Life Center van Blankenberge. Naast dit uniek exemplaar verblijft er ook nog de grootste spinkrab en de grootste zeekrab ter wereld, namelijk de Japanse spinkrab.

Bron: blankenberge-online.be
 

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Een koppel Rainfordia opercularis in het kweekaquarium van De Jong Marinelife tijdens het bezoek van het ReefSecrets-team in april 2012

Foto: Patrick Scholberg