Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Bijsturen met calciumhydroxide (12)

Bijsturen met calciumhydroxide. (12)

Uit een maandelijkse controle van het calciumgehal­te kan je opmaken of je genoeg kalkwater toevoegt. Deze methode is de meest veilige en wordt door vele aquarianen toegepast.  Graag enige aandacht bij het maken van kalkwater. Wanneer de pH van het kalkwater lager dan 11 of 12 is, dan bestaan zeer sterke vermoedens dat de CO2 uit de lucht of uit het water de calcium gebruikt heeft om calciumcarbonaat te vormen.

Dat laatste lost niet meer op en betekent dat uw kalkwater waardeloos geworden is. Ca(OH)2 bevat 54 % zuivere calcium ionen (Pro Analyse of zeer zuivere handelskwaliteit is noodzakelijk). Calciumhydroxide lost zeer moeilijk op in water. Meer dan 1 gram per liter is vrijwel niet haalbaar. Dat betekent dat 1 liter van dat water 540 mg/l calcium bevat. Naast calciumionen zijn er in dat kalkwater ook OH- ionen aanwezig vandaar dat de pH balans sterk basisch zal uitwijken. 
Vele jaren ervaring met het gebruik van de "kalkwater methode" hebben ons geleerd dat ze volkomen veilig is en de toegevoegde OH- ionen zeer beperkte invloed hebben op de pH van een rifaquarium.Toch moet gewaarschuwd worden voor het directe contact van kalkwater met lagere dieren. Veel erger is het wanneer kleine niet opgeloste deeltjes calciumhydroxyde op lagere dieren terecht komen. Dit kan fataal zijn voor koralen (verbrandingsverschijnselen). Een 500l aquarium verbruikt al snel 2,5 gram Ca en soms tot 5 gram Ca per dag.

Om dus voldoende CA te kunnen maken moet men minstens 5l verdampingswater per dag bijvullen. Dit laatste is dus ook dikwijls de beperking.

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

De halloween heremietkreeft Ciliopagurus strigatus
in het aquarium van Stefaan Fabri

Foto: Patrice Cornelis