Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

VN: klimaatverandering bedreigt visbestanden

27 februari 2008

De slinkende visvoorraden in de wereld worden bedreigd door de stijgende uitstoot van broeikasgassen en de klimaatverandering die daarvan een gevolg is. Dat staat in een nieuw gepubliceerd rapport van het VN Milieuprogramma (UNEP).

Een van de grootste problemen is de verandering van de zeestromingen. Die stromingen ontstaan door het natuurlijke pompsysteem van de getijden. De verandering in de stroming kan een 'serieuze impact' hebben op drievierde van de belangrijkste visgronden ter wereld. "Deze natuurlijke pompen, op verschillende plaatsen in de wereld, voeren voedingsstoffen naar de visgronden en houden die gezond door afval en vervuiling weg te spoelen", zegt UNEP. 

Door de hogere temperaturen aan het zeeoppervlak dreigt tot 80 pct van het koraalrif over de hele wereld verloren te gaan. Die koraalriffen dienen vaak als kweekplaats voor vissen. De uitstoot van koolstofdioxide doet de zuurtegraad van het zeewater stijgen, wat een invloed heeft op de schaaldieren en het plankton. Die vormen een cruciale schakel in de voedselketen.

"De grootste impact van de klimaatsverandering bovenop de bestaande druk van overbevissing, het onveilig maken door andere soorten, kustontwikkeling en vervuiling, zijn geconcentreerd in 10 tot 15 pct van de oceanen", meldt het rapport. Dat is beduidend hoger dan voorheen vermoed werd. Daar waar de druk het hoogst is, is net op die plaatsen waar de meest waardevolle visgronden ter wereld zich bevinden.

De directeur van UNEP, Achim Steiner, waarschuwt dat klimaatverandering een bedreiging is voor de kustinfrastructuur, de voedsel- en watervoorziening en de gezondheid van mensen over de hele wereld.

[Bron: Het Laatste Nieuws]

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Een koppel Rainfordia opercularis in het kweekaquarium van De Jong Marinelife tijdens het bezoek van het ReefSecrets-team in april 2012

Foto: Patrick Scholberg