Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Filtratie....het hart van het aquarium

Filtratie....het hart van het aquarium.

In het levend steen zitten de “juiste” organismen om het systeem te enten met het juiste leven. In dit steen vindt ook een deel van de biologische afbraak van afvalstoffen plaats.

De eiwitafschuimer verwijdert afvalstoffen voordat ze afgebroken worden. De afschuimer zorgt eveneens voor extra zuurstoftoevoer. Minder belasting van het water resulteert in betere waterkwaliteit. Je kan stellen dat de afschuimer het hart is van het filtersysteem. ( foto1 - Een gebruikte en een nieuwe afschuimer)

 

    

 

Beide Foto's Luc Loyen.

Meestal staat hij in een glazen bak (sump genoemd- foto 2) onder het aquarium.

Aanvullend kunnen hierbij nog andere filtertechnieken toegepast worden zoals het filteren over actieve kool, deze verwijdert gifstoffen, kleur- en geurstoffen.

Aanbevolen wordt dit koolfilter op regelmatige basis te gebruiken. (zeker om de 14 dagen verversen)

Fosfaatabsorberende korrels halen fosfaten uit het water. Het verwijderen van dit fosfaat bespaart ons algenproblemen. Gebruik korrels op basis van ijzer (meestal donkerbruin of zwart = het zwarte goud) Het beste is het water erdoor te persen, en niet het water langs het zakje met de korrels te laten lopen!

Voor het water in het filter komt kan het nuttig zijn om dit eerst over filterwatten te laten lopen. Deze watten regelmatig vervangen om alzo reeds heel wat vuil te verwijderen.

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Een koppel Rainfordia opercularis in het kweekaquarium van De Jong Marinelife tijdens het bezoek van het ReefSecrets-team in april 2012

Foto: Patrick Scholberg