Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Revolutionaire ontdekking zet onderwaterwereld op zijn kop.

 

Eten we binnenkort dit soort scampi?
Twee nieuwe soorten zeesterren
Een nieuw soort krab
Wetenschappers hebben een ophefmakende ontdekking gedaan te zuiden van Tasmanië. Ze vonden een wereld van eigenaardige, betoverende en voorheen onbekende onderwaterdiertjes levend in onderzeese berglandschappen. Met de hulp van een computergestuurde mini- onderzeeër troffen de onderzoekers meer dan 200 nieuwe diersoorten aan bij deze wonderlijke ontdekking, die een revolutie betekent in de (onderwater)biologie.

Enorme bergketens
De biologen ontdekten tot hun grote verbazing niet enkel honderden soorten nieuwe vissen, krabben, zeesterren, sponzen en garnalen maar eveneens ontelbare kleurrijke koralen, 80 onderzeese bergen - sommige tot 500m hoog en 25km lang - en 145 canyons. Tijdens twee onderzeese missies verzamelden de wetenschappers in totaal niet minder dan 274 verschillende zeediertjes waarvan men niet eens wist dat ze bestonden.

Kwetsbare ecosystemen
Nic Bax, een marinebioloog van de universiteit van Tasmanië, zegt dat deze tropische regenwouden onderwater de habitat vormen van talloze prachtige diersoorten en hen van eten voorzien. "De ouderdom van de koralen - 300 jaar oud en 2 meter hoog - toont aan hoeveel tijd deze leefomgevingen nodig hebben om te groeien en hoe kwetsbaar ze zijn voor elke vorm van verandering. Bijkomende studies zullen uitwijzen in welke mate deze ecosystemen onderhevig zijn aan klimaatverandering."

Cursussen aanpassen
Australisch minister van milieu, Peter Garett, gaat nog een stap verder en stelt dat deze magnifieke ontdekking van nieuw zeeleven de academische wereld er moet toe aanzetten om de cursussen te herschrijven en aan te passen aan de nieuwe context. (hlnsydney/kh)

Bron : http://www.hln.be/hln/nl/2661/Bedreigde-Dieren/article/detail/444942/2008/10/09/Revolutionaire-ontdekking-zet-onderwaterwereld-op-zijn-kop.dhtml
09/10/08 04u38
Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Een koppel Rainfordia opercularis in het kweekaquarium van De Jong Marinelife tijdens het bezoek van het ReefSecrets-team in april 2012

Foto: Patrick Scholberg