Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Koraalrif herstelt goed na tsunami.

 

Duikers halen afval uit het water na de tsunami.
 
Duikers halen afval uit het water na de tsunami.
De koraalriffen bij de Indonesische provincie Atjeh herstellen zich voorspoedig na de verwoesting die de tsunami van 2004 heeft aangericht. Dat melden wetenschappers vier jaar na de tsunami.

Zware aardbeving
De tsunami volgde op een zware aardbeving voor de kust van Sumatra. Meer dan 230.000 mensen in de kustgebieden rond de Indische Oceaan kwamen om, meer dan de helft in Indonesië. Later werd vastgesteld dat eenderde van het koraalrif van Indonesië, Thailand, India en Sri Lanka was beschadigd en dat het zeker tien jaar zou duren voor het zou zijn hersteld.

Herstel
Wetenschappers van de Amerikaanse Wild Life Conservation Society (WCS) die zestig plaatsen langs de achthonderd kilometer lange kust van Atjeh hebben onderzocht, konden melden dat het met het Indonesische koraalrif de goede kant op gaat. En niet alleen op de plaatsen waar de tsunami huishield is een snelle groei van nieuw koraal te constateren, zei Stuart Campbell, coördinator van het onderzoek in Indonesië. Ook in gebieden waar eerder schade werd aangericht door agressieve visserijmethodes komt jonge koraal op.

Bescherming
Het WCS werkt samen met de Indonesische overheid en een Australisch centrum voor onderzoek van het koraalrif. Campbell zei dat lokale gemeenschappen in Atjeh gehoor hebben gegeven aan een oproep van de milieubeschermers om de riffen te beschermen. Vissers zijn gestopt met illegale vangsttechnieken als het gebruik van dynamiet en dorpelingen hebben koralen getransplanteerd naar de zwaarst getroffen plekken.

Belang
Gezond koraalrif is voor de bewoners van Atjeh van grote economische betekenis, zei Campbell. Ze zorgen voor vis en ze trekken toeristen. (novum/sam)
26/12/08 17u07
Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Een koppel Rainfordia opercularis in het kweekaquarium van De Jong Marinelife tijdens het bezoek van het ReefSecrets-team in april 2012

Foto: Patrick Scholberg