Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Vissen volgen met zenders

Wat doe je als je wilt weten of vissen last hebben van menselijk activiteiten?Kabeljauw, Bron: Ecomare.nl Het is namelijk niet zo makkelijk om te zien waar ze onderwater precies heen gaan. Om er achter te komen wat het effect is van windmolens in zee, heeft onderzoeksinstituut IMARES kabeljauwen van een zender voorzien. Zo kunnen de onderzoekers op hun computers later zien wanneer en hoe lang de kabeljauwen bij een bepaalde windmolen hebben gezeten.

Waarom zenderen?
Om rekening te kunnen houden met de dieren is het belangrijk te weten wat ze doen, 24 uur per dag en 7 dagen in de week. Zeker voor dieren die veel onzichtbaar zijn voor ons, omdat ze vliegen of zwemmen, zijn zenders een fantastische uitvinding. Met deze zenders leren wij  een heleboel over hun gedrag. Dankzij zenders weten we al veel meer over vogels, zeehonden en andere zoogdieren.

Hoe slim zijn vissen?
Het onderzoek van IMARES is nog niet afgerond, dus is het ook nog niet bekend of de kabeljauwen veel vertoeven in de omgeving van de windmolens. Omdat vissers niet mogen varen binnen de grenzen van een windmolenpark, is het een veilige haven voor vissen, maar hebben zij dat zelf ook al ontdekt? Als de vissen veel in de omgeving blijven die verboden is voor vissers, dan hebben zij meer kans om ouder en groter te worden. Dit is  goed nieuws voor zowel de kabeljauw, als de vissers en de viseters. Uiteindelijk zullen er daardoor mogelijk meer kabeljauwen zijn.

Bron: www.ecomare.nl

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Een koppel Rainfordia opercularis in het kweekaquarium van De Jong Marinelife tijdens het bezoek van het ReefSecrets-team in april 2012

Foto: Patrick Scholberg