Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Reuzegarnalen zien meer dan andere dieren

AMSTERDAM - Zwitserse en Australische onderzoekers hebben ontdekt dat een groep reuzengarnalen op de Great Barrier Reef (Australië) meer kan zien dan alle andere dieren. De Mantis-garnalen zouden de meest complexe ogen in het dierenrijk hebben. 
 
De zogenaamde reuzegarnalen zijn in staat kleuren uit het ultraviolet tot het infrarood te onderscheiden, evenals het opsporen van andere subtiele verschillen in licht. Dat meldt persbureau Reuters. 

Ze bekijken de wereld in twaalf primaire kleuren - vier keer zoveel als mensen - en kunnen zes verschillende soorten polarisatie van licht meten. Polarisatie is de richting van de trilling in het licht golven.

Waarom de Mantis-garnaal deze afwijkende manier van kijken heeft, is voor de onderzoekers niet geheel duidelijk. Zij vermoeden dat het te maken heeft met eten en met seks.

Transparant

"Een aantal van de dieren die zij willen eten is transparant en heel moeilijk te zien in zeewater, behalve als ze vol zitten met polariserende suikers. Ik vermoed dat die beestjes oplichten en op die manier zichtbaar worden voor deze garnalen," aldus Andrew Wit van de Universiteit van Queensland.

Ook bestaat het vermoeden dat de garnalen licht van kleur veranderen als ze openstaan voor seksueel contact, en die minieme gedaanteverandering opgemerkt wordt door de gevoelige ogen van de partner.

De bevindingen van de wetenschappers worden gepubliceerd in het tijdschrift Public Library of Science.

Bron: NU.nl


Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Een koppel Rainfordia opercularis in het kweekaquarium van De Jong Marinelife tijdens het bezoek van het ReefSecrets-team in april 2012

Foto: Patrick Scholberg