Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Slak ontdekt met 'wegwerppenis'

Slak ontdekt met 'wegwerppenis'.

Japanse wetenschappers hebben ontdekt dat een zeeslak, de chromodoris reticulata, zijn penis na de daad kan afwerpen en dat er daarna een nieuwe aangroeit die binnen 24 uur weer gebruikt kan worden. Een studie naar dit bizarre paringsgedrag is gepubliceerd in Royal Society's journal Biology Letters.


De slak is het eerste wezen waarvan bekend is dat het herhaaldelijk kan copuleren met wat de wetenschappers omschrijven als "een wegwerppenis". 

Simultane hermafrodiet
Het seksleven van de slak wordt op de site van de BBC omschreven als "gecompliceerd". Het dier is namelijk een "simultane hermafrodiet", wat betekent dat het zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen heeft, die tegelijkertijd kunnen worden gebruikt: twee slakken kunnen dus in een soort van 'standje 69' op elkaar kruipen als ze copuleren. Beide slakken krijgen dan sperma van de ander.

Het Japanse team heeft de slakken, die voorkomen in de Stille Oceaan, verzameld en 31 keer in een speciale watertank zien paren. De daad duurt van enkele seconden tot enkele minuten, waarna de slak de partner van zich afduwt en zijn penis afstoot, die naar de bodem van de tank zinkt. 24 uur later was de penis weer aangegroeid en konden de slakken weer seks hebben. 

Spiraalvorm
Nader onderzoek naar de anatomie van de dieren, wees uit dat een groot deel van de penis in spiraalvorm in het lijf van de slak zat opgekruld. Hier groeide het missende deel later weer uit. De dieren konden drie keer achter elkaar paren, na elke keer een pauze van ongeveer een etmaal. Het is onduidelijk of de interne penis daarna "opgebruikt" is, of dat het orgaan na enkele weken of maanden weer kan aangroeien.

Zeeslakken zijn niet de enige dieren die hun penis kunnen afwerpen. Ook bepaalde spinnen verliezen hun mannelijke orgaan na de daad, evenals een zeeslak en enkele landslakken. De chromodoris reticulata is, voor zover de onderzoekers weten, de enige bij wie de penis daarna weer aangroeit. 

Extra sperma

Het voordeel voor de slak zou kunnen zijn, dat de eerste penis wordt gebruikt om het zaad van een andere slak te verwijderen, die hiervoor al heeft gepaard met de andere slak, en dat met de tweede penis daarna een extra dosis sperma kan worden ingespoten, waardoor de kans vergroot dat de genen van de slak worden gereproduceerd. 

 Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Een koppel Rainfordia opercularis in het kweekaquarium van De Jong Marinelife tijdens het bezoek van het ReefSecrets-team in april 2012

Foto: Patrick Scholberg