Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Onderzoek naar cyanobacteriën

Onderzoek naar cyanobacteriën

Geschreven door Raymond Gouder de Beauregard

cyanobacteria-lgEr is zelden sprake van een zeewateraquarium waarbij er vroeg of laat geen Cyanobacteriën optreden en/of er in de nabije toekomst mee besmet zal worden. Zonder voor de hand liggende oorzaak treden er spontaan explosies van rode of groene Cyanobacteriën op. De bacteriën vormen een soort roodbruine tapijt over de bodemgrond en/of decoratie. En in de meeste gevallen verdwijnen ze niet vanzelf. Wanneer deze bacteriën wel vanzelf verdwijnen, komen ze naderhand toch plotseling weer terug. In het begin kan het vervelende roodbruine tapijt door het dagelijks af hevelen van de bodemgrond en/of decoratie worden verwijderd. Helaas komen de bacteriën de volgende dag weer met dezelfde intensiteit terug, soms zelfs erger dan voorheen. Sommigen hebben geluk en worden alleen gedurende een korte periode gekweld, anderen gaan gedurende een periode van maanden, in sommige gevallen zelfs jaren de strijdt aan tegen deze plaag. Hierdoor zijn velen die de interesse in deze mooie hobby verliezen, of gewoonweg geen zin meer hebben in zeewater aquaria.

Wanneer Cyanobacteriën zich eenmaal in het aquarium hebben gevestigd, zijn deze zeer moeilijk te bestrijden, en goede raad is dan ook welkom. Op het internet rouleren vele meningen, speculaties en adviezen m.b.t. het thema Cyanobacteriën. Vaak leiden de opgevolgde adviezen of maatregelen niet tot het gewenste resultaat, soms verergeren zij zelfs de plaag. Dit herinnert mij aan een wijze uitspraak “elk aquarium is anders”. Echter, na zorgvuldige overweging vind ik persoonlijk, dat deze uitspraak uitgebreid moet worden. Ik kwam tot deze conclusie toen ik merkte dat de berichten in de fora over de Cyanobacteriën zich opstapelden in het begin van de ‘vertraagde’ lente van 2013, ik ook kon vaststellen dat er in diezelfde periode problemen met Cyanobacteriën bij handelaren optraden. Alle aquarianen hadden verschillende bakken, desondanks in die periode, dezelfde problemen. Toeval?

Ook ik bestrijd al maanden de Cyanobacteriën en heb ik diverse acties ondernomen op advies van handelaren, informatie uit het internet, tijdschriften, etc. Dit alles heeft niet tot een succes geleid. Hierdoor is het idee ontstaan om een onderzoek te starten naar de oorzaak van het optreden van cyanobacteriën-explosies in zeewateraquaria. Dit om de strijd tegen cyanobacteriën doelgericht samen aan te kunnen gaan. Het succes van deze studie hangt helemaal af van het aantal mensen dat bereid zijn om hieraan deel te nemen. Mede-aquarianen, we hebben jullie hulp nodig!

Wij hebben een zeer omvangrijke vragenlijst opgezet en deze online geplaatst. Neem a.u.b. de tijd en vul deze vragenlijst zorgvuldig in. Niet alleen diegene die nu door deze plaag worden geteisterd, maar we vragen ook de mensen die in het verleden geen last en/of minimaal last hebben gehad van deze plaag de vragenlijst in te vullen!

Doe allemaal mee! Er worden geen persoonlijke data opgeslagen (gebruikersnaam etc. ).

Nadat de enquête is voltooid, zal ik de data van allen in groepen verdelen. Bijvoorbeeld in clusters van aquaria met en zonder huidige problemen, rode of groene cyanobacteriën etc. Daarna wordt er naar patronen gezocht, bijv. “problemen treden vooral bij mensen op die in stedelijke gebieden wonen, als decoratie dood steen is gebruiken, waterbereiding alleen door een osmosetoestel uitvoeren, etc . Of aquaria waar problemen zelden optreden, bij HQI verlichting met 20.000 K, gebruik maken van een nitraatfilter en hun vissen maar eenmaal daags voeren. De evaluatie zal zeer complex en niet eenvoudig zijn. Bovendien, duurt het enige tijd totdat we u de resultaten kunt leveren.

Het doel: het categoriseren van oorzaken bij het ontstaan van cyanobacteriën in zeewateraquaria, en het opzetten van een “tool” die als leidraad kan dienen bij de bestrijding van deze plaag.

Dus doe allemaal mee, Klik op de volgende regel en start het onderzoek:

Onderzoek naar de oorzaak bij het optreden van Cyanobacteriën in zeewateraquaria

U draagt daarmee persoonlijk bij aan het vinden van een oplossing van het cyanoproblem!

Dank!

Raymond Gouder de Beauregard

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Een koppel Rainfordia opercularis in het kweekaquarium van De Jong Marinelife tijdens het bezoek van het ReefSecrets-team in april 2012

Foto: Patrick Scholberg