Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

26. Ten huize van Manfred Trustheim.

In deze reeks komen zeewaterhobbyisten aan het woord. Hoe is hun aquarium opgebouwd. Wat voor techniek gebruiken ze. Wat zijn de parameters?

In dit artikel komt het Rif aquarium van Manfred Trustheim aan bod. Na een rit van ongeveer 450 km kwamen we aan bij Manfred. Een aardig rit voor een aquarium wat met recht spraakmakend genoemd mag worden. De verhalen die ik over dit aquarium had gehoord waren veel belovend. Eenmaal voor het aquarium staand, moet ik zeggen, er was niets over gelogen. Zelden heb ik zo een diversiteit aan koralen gezien. En allen in prima conditie. Ook de diversiteit aan kleuren van verschillende Acropora’s was enorm..

 Acropora lokani

Martin is al 27 jaar actief als zeewater liefhebber. Het mag gezegd worden , erg succesvol. Het aquarium. Bij onze oosterburen is het geen zeldzaamheid dat ze een kelder onder het huis bezitten, zeg maar gewoon een beneden verdieping. Hier bevind zich ook het aquarium. Met een comfortabel zitgedeelte ervoor is dit een plaats om tot rust te komen. Een luxe die zich jammer genoeg niet iedereen kan permitteren. 

 Acropora natalensis

Het aquarium is ingebouwd in een muur. Zowel de voor- als de achter zijde bereikbaar. Met de afmetingen van 250cm lang x `120cm diep x 100cm hoog staat er een flinke bak. Een aquarium met 3 m3 zeewater. De overlopen zij geheel aan het zicht ontrokken De inrichting. Het aquarium is opgebouwd met ongeveer 100 kilo levend steen. Hoofdzakelijk met platte stenen. Hierop is het makkelijker om de koralen op te zetten. De achterwanden zijn blauw geschilderd om zo de indruk te wekken dat de mysterieuze diepte ingekeken wordt.
 
Het aquarium is zo ingericht dat alle lagere dieren volop van het vele licht kunnen genieten. In de achter en zijwanden zijn gaten in de volglas bak geboord.(zie foto 80 000 ltr stroming) Hierop zijn de stromingspompen op aangesloten.
 
Keuringstechnisch vind ik de inrichting wat minder. Ik miste de dieptewerking. Maar ik kwam hier niet om te keuren. Ik kwam om te genieten van deze kleuren pracht. En om de geheimen van dit succesvolle aquarium te ontdekken. Wat me ook opviel, is dat er nagenoeg geen kalkalgen aanwezig waren. Ik ben dit vaker tegengekomen en ik ben nog steeds niet achter hoe dit nu kan ondanks de schitterende parameters. Misschien de hoeveelheid licht? Onderhoud. Manfred is elke dag wel een uurtje bezig in zijn aquarium. En hij niet alleen. Ook zijn vrouw weet hoe elk koraal heet en helpt bij het maken van de stekken. 

     Acropora humilis (blauw)                                                        Acropora millepora 
      Acropora torresiana
(groen)                                                  Acropora millepora (roze) 

 
Het is dus een gezamenlijke passie voor deze fascinerende hobby. Regelmatig gaan ze beursen langs op zoek naar dat ene speciale koraal wat nog niet in hun bezit is. Ik schatte zo dat er al gauw een drie honderd soorten aanwezig waren. Eén maal in de twee weken wordt er 200 liter water ververst. Het zout dat gebruikt wordt is varieert. Zo wordt er zout gebruikt van : Preis, Reefers Best (korallen zucht) of Tropic Marine. De Bubble King 400 (zie foto) Wordt regelmatig gereinigd. Deze Rolls Royce onder de eiwitafschuimer was net schoon gemaakt en klaar voor gebruik. De pompen zijn nagenoeg onderhouds vrij. Deze Red Dragon en Red Devils zijn geen goedkope pompen maar wel betrouwbaar en slijtvast plus ze leveren een enorme capaciteit. De 1 ½ kilo kool wordt maandelijks vervangen. Het geheel was smetteloos schoon. 
       

Zeovit methode.
Manfred gebruikt de Zeovit methode. Door nauwe contacten met Korallen Zucht is Manfred goed op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Hij gebruikt niet de hele lijn van korallen zucht. Met name het kalium gedeelte wordt nauwlettend in de gaten gehouden. De zeovitsteentjes worden regelmatig ververst en weer volgens de gebruikelijke methode opgestart. Extra spoorelementen worden er niet toegevoegd. Het dagelijks opschudden van de Zeolith zorgt ervoor dat er voldoende voedsel voor de koralen in het aquarium terecht komen.( Dit systeem is alleen voor ervaren zeewaterliefhebbers aan te raden. Bij verkeerd gebruik kan het flink schade aan richten aan uw lagere dieren bestand )

Berlijner methode.

Naast de Zeovith methode wordt er ook gebruik gemaakt van nog een methode. De flinke eiwitafschuimer tezamen met het levende steen zorgen ervoor dit volgens de Berlijner methode functioneert. Voor dit aquarium een geslaagde mix van systemen. Vanuit het aquarium wordt het oppervlakte water naar de sump gevoerd. Hier wordt het water gereinigd door de flinke eiwitafschuimer. Vandaar gaat het naar de Zeovith reactor waar de bacteriën hun werk doen . Een 10 000 liter opvoer pomp zorgt voor de retour. Naast dit aquarium draaien de stekken bakken ook mee in dit systeem.

Techniek.


De techniek is indrukwekkend. 3x 1000 Watt HQI. Normaal wordt hier 10 000Kelvin voor gebruikt. Nu , als proef, branden er twee lampen met 14 000 Kelvin. Deze lampen zijn voorzien van enorme reflectoren van Gro Tech. Daarnaast branden er nog eens 8x T5 van 58 Watt. (Totaal 1.15 Watt/ liter) 4 daarvan zijn de ATI Aqua Blue special en de andere 4 zijn Koral light van “Pohls” Korallen Zucht.
De circulatie pompen leveren tezamen een slordige 80 000 liter stroming per uur. Een specifieke rifspoeling is niet aanwezig. De kalkreactor is een HKR 200 met gasreductiekamer. Ook eén van de stekken bakken was voorzien van dit soort High tech lampen. Echter werd hier maar 2x 400 Watt per lamp voor gebruikt.
Daarnaast de nodige T5 (zie foto). Het kleinste stekken bakje werd belicht met alleen T5. Hierin stonden de grotere stekken . Vermoedelijk stekken die op bestelling werden gekweekt.




Koeling.

Doordat het geheel in de kelder stond scheelde dit natuurlijk al in de temperatuur. Echter niet genoeg. In een ruimte naast de hobbyruimte stond een koeler te draaien die aan het zicht ontrokken was. Je zou er niet aan moeten denken wat er zou kunnen gebeuren als de temperaturen te hoog zouden worden. Een massale bleaching en een daaropvolgende sterfte van vele koralen. Op deze manier kon dit dus in de hand worden gehouden.

Water Parameters. Sal : 1024 ;Mg: 1400; R(edo)X: 440; Ca:400 ; Kh: 7 ; pH: 7.7/7.9 No3: 0 ; Po4; 0 ; K(alium); 375. Maandelijks gemeten.
De meest gebruikte parameters worden dagelijks afgelezen op een IKS computer.

Steen koralen.


 Duncanopsammia axifuga                                              

Om alle steen koralen te benoemen gaat niet lukken. Wel de soorten die we tegen kwamen in dit spraak maken de rifaquarium. Anacropora, Stylopora, Seriatopora. Montipora, Alveopora, Fungia, Lobophyllia, Trachaphyllia, Favia, Blastomussa, Tridacna, Duncanopsammia axifuga, enkele zachte koralen en nog enkele andere onbekende soorten. De foto’s spreken voor zich.

Vis bestand.

Het vissen bestand was gezien het aquarium erg gering. Ik kreeg het idee dat de dieren hoofdzakelijk een functie hadden in het aquarium. Er hadden mijns inziens gerust wat meer vissen in gemogen om zo wat meer beweging in het aquarium aan te brengen. Het gaf ,zoals wij dat noemen, een wat doodse indruk. o.a. 8x Pseudanthias tuka; 1x Zebrasoma gemmatum; 1x Zebrasoma xanthurum; 1x Acanthurus leucosternon;; 1x Halichoeres cosmetus;1x Macropharyngodon chaoti ; Chelmon rostratus; Centropyge loriculus ; Labroides dimidiatus; 4x Zebrasoma flavescens.

    Bij de stekkenbak.

Tot slot.

 

Dit aquarium heeft niet alleen als doel om te zien hoe dieren kunnen ontwikkelen. Het is een constante uitdaging om nieuwe soorten lagere dieren te bemachtigen en deze goed te laten ontwikkelen. Zodoende kunnen wij als hobbyisten hier de vruchten weer van plukken. Gezien de stekken (zie foto) in de stekkenbakken is Manfred succesvol bezig. Zo succesvol dat menig handelaar en hobbyist hem weet te vinden., Hoofdzakelijk kweekt Manfred voor handelaren zoals Korallen Zucht. Ik heb begrepen dat de dieren ,die deze firma gebruikt in haar advertenties, afkomstig zijn van Manfred. Als tip raad Manfred aan: Wissel niet te vaak van systeem. Werkt een systeem, blijf daar dan bij. Ga niet experimenteren als je geen verstand hebt van de materie. Het was voor ons een leerzame dag geweest. Manfred bedankt.

Tekst en foto’s Ab Ras

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

De halloween heremietkreeft Ciliopagurus strigatus
in het aquarium van Stefaan Fabri

Foto: Patrice Cornelis