Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Doseerpompen voor de zeeaquariaan, wat? welke? en waarom?

Doseerpompen voor de zeeaquariaan", wat ? welke ? en waarom ze gebruiken ?

Een zeeaquarium zonder pompen is ondenkbaar.  Ze zijn steeds belangrijker aan het worden. Er zijn de laatste jaren  nieuwe  generaties pompen op de markt gekomen die  de zeeaquaristiek weer een stapje vooruit gezet hebben. Het gebruik van doseerpompjes van de nieuwste generatie zal op haar beurt ons weer iets dichter brengen bij het nabootsen van  natuurlijke processen.

 

 1. De zware jongens.

Pompen in ons aquarium moeten de maan vervangen die eb en vloed loslaat op 5/7 van onze aardbol en zo een gigantische  stroming veroorzaakt. Geen eenvoudige klus voor de stromingspompen. Deze pompen zijn de voornaamste pompen in het rifaquarium. Wil je alles laten evolueren zoals het elke dag evolueert bij moeder natuur dan moet behoorlijk geïnvesteerd worden.  De power en het aantal pompen is verantwoordelijk voor een behoorlijk hap van je elektriciteitsverbruik. Gelukkig zijn de laatste jaren inspanningen gedaan om met een minimum vermogen toch een groot debiet aan te kunnen.  Maar het blijft een uitdaging om een grote stroming te bereiken tussen de 5 ruiten van ons aquarium. Wie ooit de gelegenheid kreeg te duiken rond de riffen weet dat een dergelijke  stroming  bijna niet te bereiken is.

 1. De afschuimers

Naast stromingspompen hebben we nog de injectiepompen die de afschuimers heel efficiënt maken. Ook hier is zowel wat betreft energie verbruik als doeltreffendheid veel voorruitgang geboekt. Ik herinner mij nog de eerste afschuimers van Erwin Sander waarbij een luchtlift de opgeklopte eiwitten in een beker duwde.

 

 

 1. Toevoegen

Minder bekend en soms nog vrij  onbemind zijn de doseerpompen die in de zeeaquaristiek stilaan hun intreden doen. Het betreft deze pompen die ervoor zorgen dat de vloeibare toevoegmiddelen (sporenelementen, mineralen en zouten) onder ideale omstandigheden  in uw zeeaquarium terecht komen.

 

Doseren in een biologisch systeem heeft er namelijk alle voordelen bij  omdat zo langzaam en regelmatig mogelijk te doen.


 

 

Laatste was ik bij een vriend, die de wekelijkse hoeveelheid strontium er meteen zomaar inkieperde  en met een houten lepel  alles bovenaan al roerend ingoot. “Het is toch gelijk als ik dat in één keer doe”… Ik neem mijn pillen toch ook  in één keer gaf hij als antwoord.
Pillen gaan via de maag in diffusie en worden langzaam opgenomen in een 4 meter lang darmkanaal wist ik de man te overtuigen.
Alle bijsturingen of veranderingen in een biologisch systeem moeten om reproduceerbaar te kunnen zijn, volgens een biologisch klok aangebracht worden. Alleen zo kan je onderling  vergelijken of minstens de steeds aanwezige schokken spreiden en sterk reduceren . Het is toch de bedoeling die sporenelementen toe te voegen om de langzame opname “aan te vullen” en niet een soort trapsysteem uit te testen ??

Wie hiermee akkoord gaat zal ofwel geneigd zijn de toevoegmiddelen via bvb een indruppel systeem aan het aquarium toe te voegen of kan gebruik maken van  wat ik verder “doseerpompjes” zal noemen.

 

 

 1. Doseerpompen

Hiervoor bestaan 2 types van pompen. De slangenpompen of peristaltische pompen en de diafragmapompen.  De slangenpompen hebben alle voordelen die je maar kan indenken.  Wie de werking ervan wil zien kan best op  http://nl.wikipedia.org/wiki/Slangenpomp even kijken.

Slangenpompen  hebben een oneindige mogelijkheid wat betreft debiet, zijn ideaal in gebruik en zijn dan ook in alle laboratoriatoepassingen te vinden.  Bij wetenschappelijke experimenten worden alleen deze pompen gebruikt om hun nauwkeurigheid, reproduceerbaarheid, en chemische weerstand . Ook is het eenvoudig mogelijk  meerdere kanalen (vloeistoffen) onafhankelijk van elkaar te doseren.

 Stel je even volgende opdracht voor : Test 8 ontsmettingsmiddelen op 42 aquaria en doe te test met telkens 3 verschillende concentraties van dat ontsmettingsmiddel !  Laat elke test 48 u lopen en dat gedurende 21 dagen ! Alleen een systeem met een meerkanalige slangenpomp kan zoiets aan.

Maar voor ons als zeeaquariaan valt de prijs van een eenvoudige slangenpomp soms tegen.  We geven liever 600 euro aan onze dieren dan aan een doseerpomp. Dat is ook terecht.

 1. De diafragmapompen

De drang steeds kleinere en compacte pompen te ontwikkelen o.a. in de geneeskunde, heeft  ons iets bijgebracht !! Recente ontwikkelingen bij verschillende fabrikanten hebben ons de micro diafragma pomp opgeleverd.  Ze zijn ook goedkoper en even betrouwbaar. Een diafragma of membraan zorgt voor de nodige vloeistofverplaatsingen. De werking is duidelijk te zien bij  http://nl.wikipedia.org/wiki/Membraanpomp

Stel je even voor een pompje die in een luciferdoosje kan en slechts 220 euro kost, perfect regelbaar  tussen 5 en 70 ml per minuut …Gedaan met de druppelmethode en of onzekere hevels en toestanden die nooit bedrijfszeker zijn laat staan naukeurig !

 

 1. Een pomp NF 5 type RPDCB-4  nader bekeken (Data Sheet E 518)

http://www.knfkorea.com/pdf/NF5.pdf

 • Voedingspanning minimum  10 Volt max 28 Volt DC
 • Stuurspanning voor debiet tussen 0Volt en 5 Volt voor 5 ml/min en max 70 ml/min
 • Pomp 100% olievrij, droogaanzuigend, droogloop zeker, volledig vrij van elke vorm van onderhoud
 • Temperatuur van de pompvloeistof max. 80°C bij max. 40°C omgeving.
 • Zuighoogte 4m Wk
 • Persdruk 10m Wk
 • Membraan is van EPDM
 • Gewicht 30 gram !
 • Afmetingen 31 x 24 x 40 mm.
 • Verbruik  = 1.5 Watt
 • Motor beveiliging IP 40
 • Fabrikant Veder NV (Ned.) Merknaam KNF
 • Verkoop en verdeling in België KNF  Konichsesteenweg 17  2630 Aatselaar 03-871 96 24

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Een koppel Rainfordia opercularis in het kweekaquarium van De Jong Marinelife tijdens het bezoek van het ReefSecrets-team in april 2012

Foto: Patrick Scholberg