Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Kweken Phytoplankton

Kweken Phytoplankton

Phyto Plankton

Phyto plankton zijn microscopisch kleine 'plantjes' deze plantjes vermenigvuldigen zich in hoog tempo op het moment dat de omstandigheden optimaal zijn. De optimale omstandigheden zijn :

  • Zeewater met een temperatuur tussen de 18 en 26 graden celcuis.
  • Voldoende voedsel (NKP stoffen) en een nitraat van zo'n 80 mg/l.
  • Vooral LICHT hoe meer licht hoe sterker de groei.

Aangezien het plantjes zijn Phyto plankton ook goed met pokon, nadeel hiervan is dat Pokon ook schadelijke stoffen bevat (zoals koper-> Cu).

Phyto plankton wordt voor diverse doeleinden gebruikt. Binnen de zeewater aquaria dient Phyto plankton voornamelijk om de koralen te voeden, maar ook als voeding voor de Zoö plankton (radardiertjes ofwel Brachionus).

Hieronder staat een voorbeeld van een mogelijke opzet om zelf Phyto plankton te kunnen kweken.

Benodigdheden :

* 2 Kweekbakken van 15 liter, Frisdrankfles (1,5 liter), Frisdrankfles (0,5 liter)

* Zeewater

* Phyto plankton startcultuur

* Phyto plankton voedsel

* Luchtbellenstroom

* Licht

* Verwarming

 

Zorg ervoor dat je 2 (liefst doorzichtige) kweekbakken hebt van ongeveer 15 liter. Deze vul je met vers aangemaakt zeewater (ofwel osmose water met zeezout toegevoegd). Het zeewater moet een zoutgehalte hebben tussen 1024-1029. Het is aan te raden om vers water te gebruiken omdat een mogelijke vervuiling (nitriet, nitraat, fosfaat) funest kan zijn voor de kweek. 

In deze kweekbakken creëer je een bellenstroom lucht (grote bellen) en een temperatuur van 20-24 graden C. Boven deze bakken maak je ook licht TL-Balk??. 

Ik ga ervan uit dat je een startcultuur heb gekocht van 1 liter. Deze verdeel je als volgt : 350 ml in kweekbak 1, 350 ml in kweekbak 2, 200 ml in de frisdrankfles 1,5 liter en 100 ml in de frisdrankfles van 0,5 liter.

Alle 4 culturen vul je aan met het zeewater en voed je volgens de voorschriften van het Photo voedsel. Nu heb je dus ongeveer 32 liter phyto kweek cultuur. 

In de frisdrankfles van 0,5 liter  doe je extra zee zout (16 gram). Beide frisdrank flessen berg je op in de koelkast. 

Beide Phyto kweekbakken moeten minimaal 24-uren continu belicht worden. Het is ook aan te bevelen om deze bakken zoveel mogelijk in het daglicht te plaatsen. Na 2-3 dagen zul je zien dat de inhoud verkleurt en groen wordt. 

Als de cultuur niet meer doorzichtig is, is deze geconcentreerd genoeg om aan de Brachionus te voeren.  Dagelijks 2 liter uit iedere bak voeren en vervolgens deze 2 liter weer aanvullen met vers gemaakt zeewater. 

Deze bakken moeten periodiek (iedere 6 weken) worden schoongemaakt. Dit kun je makkelijk doen door de cultuur tijdelijk in een emmer te doen. 

LET OP : Brachionus eet phyto plankton. Dit wil zeggen als er ook maar 1 radardiertje in den phyto cultuur komt die zie zich zal gaan vermenigvuldiggen en binnen enkele dagen zijn er zoveel radardiertjes dat er geen phyto meer over is. Dit is te herkennen aan het verkleuren van de phyto kweek van groen naar helder. 

Dit is nou de reden waarom ik adviseer om 2 kweekbakken te maken…Als er 1 cultuur omvalt (en dat gebeurt zeker) dan heb je in ieder geval nog een reserve.

De reden van de besmetting is nagenoeg altijd onbewust handelen zoals : 

* Phyto cultuur afvoeren door slang die ook voor brachionus wordt gebruikt.

* Emmers gebruiken die ook voor radardiertjes wordt gebruikt.

* Maatbekers

* Handen (niet gewassen of die net uit de radarcultuur komen)

* Plons effect (1 druppel springt over door plonsen van vers water). 

Maar ja iedereen maakt fouten en als je bijv. schoonmaakt doe je de 2 bakken tegelijkertijd dus ook de 2 bakken kunnen besmet raken. Hiervoor heb je dan nog de 1,5 liter fles als nood in de koelkast, deze is hierin minimaal 3 maanden te bewaren). 

Mocht niets meer helpen dan is er ook nog de 0,5 liter fles reserve uit de koelkast. 

Wat te doen bij besmetting ? 

Maak betreffende kweekbak ZEER grondig schoon (als het kan enkele dagen droog laten staan). Doe een paar liter besmette cultuur door het brachionus filter en doe dit in een aparte bak. Verhoog van deze cultuur de zoutwaarde 2x en laat deze weer enkele dagen staan totdat de kleur weer groener wordt. 

Phyto plankton kan deze hoge zoutwaarde verdragen, Brachionus niet. Hierdoor zal de cultuur weer zuiver worden en kun je hem weer op de meest ideale zoutwaarde brengen 1024 met osmosewater. 

Een andere reden van het omvallen kan zijn dat er niet genoeg ververst wordt. Hierdoor ontstaan er verontreinigingen die de plankton laten afsterven. Vandaar dat de dagelijkse vervanging van 2 liter moet plaatsvinden. 

Het is raadzaam om de phtyto cultuur op te starten 10 dagen voordat het legsel van de nemo’s uitkomt. Ook is het slim om Micorzell achter de hand te hebben voor nood (kan ook als voedsel dienen voor de Brachionussen). 

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Een koppel Rainfordia opercularis in het kweekaquarium van De Jong Marinelife tijdens het bezoek van het ReefSecrets-team in april 2012

Foto: Patrick Scholberg