Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Meterslange haringkoningen aangespoeld

 "Er ligt een zeemonster op het strand!", riepen de kinderen die de bijzondere vis afgelopen dinsdag 19 mei hadden ontdekt .

Kort daarop werd Bert Hoeve, hoofd dierverzoring van Ecomare gebeld. Het bleek te gaan om een haringkoning of riemvis (Regalecus glesne) van ruim 3 meter lang. Op Vlieland bleek eerder ook een te zijn aangespoeld.
 
Dit exemplaar is gevonden op de Vliehors door een schoolklas die met de Vliehors Expres mee was. Vervolgens is hij meegenomen door Sil Boon van 'M.S. De Vriendschap' en overgedragen aan Ecomare. Het tweede exemplaar is gevonden op Texel door Sebastiaan Gremmen, nabij Paal 28. Het is waarschijnlijk een paartje geweest, dat samen aangespoeld is. Ze worden geschat op ongeveer 15-30 jaar oud.
 
De haringkoning komt voor in alle wereldzeeën op 300-1000 meter diepte in warme en gematigde delen van de oceaan, maar is nog nooit aangespoeld aan de Nederlandse kust.
 
Haringkoningen leven van krill, kleine vis, inktvis en kwalletjes. De vis heeft een uitstulpbare bek, waardoor hij een beetje op een haring lijkt. Hij heeft een zeer lang lichaam, tot 7 meter of meer, met een lange rode rugvin die van kop tot staart loopt. Van het dier is weinig bekend. Wereldwijd zijn er vooral waarnemingen van aangespoelde exemplaren en een paar waarnemingen van levende vissen door duikers. Deze hebben hem verticaal zwemmend gezien met de kop naar boven.
 
Volgens de legende was deze vis de koning van de haring. Een visser die hem ving kon rekenen op een goede haringvangst.
 
Ecomare is van plan een afgietsel te laten maken. De vissen gaan voor wetenschappelijk onderzoek naar Naturalis.

Kijk voor meer foto's en een filmpje over deze bijzondere vissen op de website van Ecomare; www.ecomare.nl


Bron: Ecomare

 

 

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

De halloween heremietkreeft Ciliopagurus strigatus
in het aquarium van Stefaan Fabri

Foto: Patrice Cornelis