Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Houd het hoofd koel tijdens een hittegolf, maar ook jouw aquarium!

Binnen enkele maanden kunnen we weer genieten van de zomerse temperaturen en dan kijken we er al naar uit om de BBQ opnieuw aan te steken. Maar onze aarde is stilaan aan het opwarmen en extreme temperaturen en weersomstandigheden komen alsmaar meer voor.

10 juli 2021 werd in Death Valley (Californië) een temperatuur gerapporteerd van 131 °F of 55,0 °C. Lytton, British Columbia, meldde op dinsdag 29 juni 2021 de hoogste temperatuur ooit in Canada van 49,6 °C. voor juli. Lytton ligt ongeveer op dezelfde noorderbreedte als België en Nederland, dus het is niet ondenkbeeldig dat we binnen afzienbare tijd ook temperaturen van 40 °C en meer in onze streken zullen opmeten. Veel aquariumliefhebbers hebben nog nooit een airconditioning of aquariumkoeler voor thuis hoeven te bezitten. Een Canadese vrouw zei in een aquariumgroep op Facebook: “Het is gewoon nog nooit zo warm geweest. We waren totaal niet voorbereid.” We kunnen deze zomer waarschijnlijk meer ongewoon hoge temperaturen verwachten in de VS en Canada, maar ook in België en Nederland!

Als aquariumliefhebbers door een stroomstoring of onverwachte temperaturen in een noodsituatie verkeren, wat kunnen ze dan doen om hun aquarium te redden?
Vries zoveel mogelijk waterflessen in en laat ze drijven in het aquarium of de opvangbak. Wanneer de flessen ontdooien, vervang ze dan door meer bevroren flessen. Opgelet! Gebruik geen glazen flessen en vul ze slechts voor 75% want ijs zet uit en zal je fles doen springen! Als je vriezer niet werkt, kun je zakken ijs kopen bij de supermarkt en deze een paar dagen in een grote gesloten koelbox bewaren. Vul een bak met ijs en laat deze in het aquarium of de opvangbak drijven. Deze methode werkt enkel goed met kleinere aquaria, je zal er hooguit 2 °C mee kunnen afkoelen. Voor aquaria groter dan 500 liter heb je meer technieken nodig dan bevroren flessen.

Als je elektriciteit hebt, gebruik dan een koel- of staande ventilator om over de bovenkant van het water in het aquarium of opvangbak te blazen. Verdamping kan met een krachtige ventilator de temperatuur van het aquarium tot wel 4 graden Celsius verlagen. Je moet dan wel regelmatig vers water toevoegen, omdat de ventilator de verdamping van het water versnelt.

Je kunt deze ventilatoren ook zelf maken als je enkele computerventilatoren ter beschikking hebt. Enige handigheid is dan wel vereist.

Wikkel het aquarium in isolatie. Gelaagde isolatie werkt het best. Gebruik dekens, karton, kranten en/of piepschuim. Zet de materialen vast met verpakkingstape. Dit verandert jouw aquarium in een geïmproviseerde geïsoleerde koeler en helpt de temperatuur stabieler te houden. Nadeel is wel dat je het aquarium niet meer kunt bekijken en de toestand van de levende have niet meer in het oog kunt houden.

Keer je lichtcyclus om. Doe de lichten aan tijdens de koelere temperaturen van de nacht en doe de lichten uit tijdens de hitte van de dag.
Gooi overdag een of twee dunne dekens over de bovenkant van het aquarium om het aquarium te isoleren, maar leg nooit een deken over de lichten als ze aan zijn, aangezien aquariumlampen ventilatie nodig hebben.

Als je in de volledige noodmodus bent en de temperatuur van je aquarium gewoon niet naar beneden lijkt te krijgen, begin dan met het loskoppelen van de aquariumapparatuur die de meeste warmte afgeeft. Kies eerst voor apparaten met het hoogste wattage. Zorg ervoor dat golfmakers, circulatie- of luchtpompen ingeschakeld blijven in het aquarium en de opvangbak voor een goede circulatie. Onthoud dat jouw vissen nu meer watercirculatie en zuurstofvoorziening dan ooit nodig hebben. Als de temperatuur stijgt, daalt de zuurstofverzadiging. Misschien kun je best alleen pompen met een hoog wattage uitschakelen. Voeg dan extra pompen met laag wattage, golfmakers of luchtpompen toe om het wateroppervlak zoveel mogelijk in beweging te houden, omdat daar de zuurstofuitwisseling plaats vindt.

Controleer de pH en zuurstofniveaus. Een krachtige waterstroom in het hoofdaquarium is belangrijk. Het hebben van een aangesloten refugium met macroalgen en een klein lampje kan helpen. Het doseren van waterstofperoxide in een aquarium kan het zuurstofgehalte verhogen, maar kan riskant zijn. Maak jezelf vertrouwd met de juiste H2O2-dosering en waarschuwingen voordat je waterstofperoxide in jouw aquarium gebruikt. Als al het andere faalt, kan het een handig hulpmiddel zijn in de meeste noodgevallen bij zuurstofarme situaties.

Verwijder alle rottende organische stoffen onmiddellijk. Als levende dieren, planten of algen doodgaan, moeten ze meteen worden verwijderd, omdat het laten ontbinden van materie het zuurstofgehalte verder zal verlagen.

Maar het beste is om een elektrische koeler aan te sluiten op jouw aquarium. Je kunt er kopen in de handel, maar dan moet je er wel een budget van minstens 300 euro voor over hebben. Het is ook gemakkelijk zelf te maken door een oude (kleine) diepvriezer om te bouwen. Laat daar een opgerolde (tuin)slang door stromen en sluit er een circulatie pomp op aan. Zet deze vriezer bij voorkeur in een andere ruimte zodat de warmte die de diepvriezer onttrekt uit het water niet in dezelfde ruimte komt, dit zou dan zorgen voor verdere opwarming en dat is dweilen met de kraan open! Regel de temperatuur zodanig dat de leidingen niet kunnen bevriezen, want dan werkt dit systeem niet meer. Verhoog desnoods de doorstroomsnelheid indien dit wel zou gebeuren.

Beschik je over een nog hoger budget, overweeg dan een airconditioning in de kamer waar het aquarium staat, je zult er bij een hittegolf zelf ook deugd aan beleven. Dit is in ieder geval de beste (maar ook de duurste) oplossing.

Wacht in ieder geval niet tot het water (en de temperatuur) je tot aan de lippen staat. Zorg dat je, voor de hittegolven aankomen, voorzien bent van de noodzakelijke afkoelingsapparatuur. Jouw vissen, planten en koralen zullen je dankbaar zijn!

Bronnen:

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-57654133

https://www.scientias.nl/temperatuur-van-meer-dan-54-graden-celsius-gemeten-in-death-valley/

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

De halloween heremietkreeft Ciliopagurus strigatus
in het aquarium van Stefaan Fabri

Foto: Patrice Cornelis