Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Kweken Radardiertjes (brachionus)

Kweken Radardiertjes (brachionus)

Radardiertjes (Brachionus) 

Zoals al eerder aangegeven zullen de larven van de nemo’s in het begin gevoed moeten worden met Brachionus (radardiertjes). Geschat eet 1 larve er al enkele duizenden per 24-uur. Er zal dus een geconcentreerde Brachionus cultuur aanwezig moeten zijn op het moment dat de eitjes uitkomen. 

Deze cultuur maak je met behulp van de volgende benodigdheden :

* 2 Kweekbakken van 15 liter, Frisdrankfles (1,5 liter)

* Zeewater

* Phyto plankton cultuur

* Brachionus voedsel

* Luchtbellenstroom

* Brachionus filter zeef  

Zorg ervoor dat je 2 (liefst doorzichtige) kweekbakken hebt van ongeveer 15 liter. Deze vul je met 10 liter vers aangemaakt zeewater (ofwel osmose water met zeezout toegevoegd). Het zeewater moet een zoutgehalte hebben tussen 1022-1025. Het is aan te raden om vers water te gebruiken omdat een mogelijke vervuiling (nitriet, nitraat, fosfaat) funest kan zijn voor de kweek. 

In deze kweekbakken creëer je een bellenstroom lucht (grote bellen) en een temperatuur van 25 graden C.  

Ik ga ervan uit dat je een Brachionus startcultuur heb gekocht van 1 liter. Deze verdeel je als volgt : 450 ml in kweekbak 1, 450 ml in kweekbak 2, 100 ml in de frisdrankfles 1,5 liter.

Tevens doe je in iedere bak 5 liter phyto cultuur (als het goed is kleurt ook deze brachionus cultuur licht groen). Ook voeg je de brachionus voeding volgens dosering toe aan de brachionus cultuur. 

Hetzelfde doe je uiteraard met de frisdrank fles. Deze fles geldt als reserve voor 4 a 5 dagen zorg er bij voorkeur voor dat ook deze fles belucht wordt. 

Als de brachionus culturen helderder van kleur worden (d.w.z. dat de brachionus dus de phyto cultuur op eet), dan kun je starten met het dagelijks voeren dan 2 liter phyto cultuur en het ‘oogsten van de brachionus”, 5 liter per dag ongeveer. De 3 liter die je meer ontneemt door het oogsten vul je weer aan met vers water. Zodat de totale hoeveelheid steeds hetzelfde blijft. 

Ook kun je nu de frisdrankfles toevoegen…is niet meer nodig als reserve. 

Verder is de brachionuszeef een zeer belangrijk onderdeel in de nemokweek. Dit zeef mag slecht gaatjes hebben van 50 mu, hier kunnen de brachionussen niet doorheen. Je kunt de brachionus oogsten door met een slang 5 liter geconcentreerde brachionus cultuur door het zeef te laten gaan. Het substraat (de brachionus dus) kun je voeren door het zeef omgekeerd op een trechtertje te zetten en dan met aquariumwater te overgieten. 

Het is raadzaam om te uiterlijk te starten met het opzetten van de Brachionus cultuur 6 dagen voordat de Nemo eitjes uitkomen. 

Let op : ook een brachionus cultuur kan omvallen, daarom ook in dit gevallen altijd 2 bakken. Meestal zie je dit doordat het water alleen maar groener wordt (ofwel phyto ontwikkeld zich en wordt niet meer opgegeten). De oorzaak hiervan zit vaak in verontreiniging van het water (nitriet, nitraat, etc.….eventueel door toegevoegd verontreinigd phyto water). 

In dit geval is snel handelen noodzaak. Filter zoveel mogelijk besmette brachionus cultuur door het Brachionus zeef en doe dit filtraat weer snel in enkele liters vers zeewater aangevuld met ‘schone’ phyto  cultuur..nu maar hopen dat het weer opnieuw opstart. Als dit niet het geval is dan zul je een nieuwe Brachionus start cultuur moeten aankopen. 

Er zijn ook kwekers die werken met Microzell voeding voor de brachionussen. Naar mijn mening verontreinigd dit het brachionuswater te veel, maar is wel veel minder bewerkelijk. Ik raad je wel aan om in ieder geval Micorzell achter de hand te houden voor het geval dat je phyto cultuur instort.

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

De halloween heremietkreeft Ciliopagurus strigatus
in het aquarium van Stefaan Fabri

Foto: Patrice Cornelis