Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Octopus romantiek

Octopus romantiek

Octopus romantiek
16  April  2008 - Bron: Berkeley.edu
Van octopussen werd altijd aangenomen dat het eenzelvige dieren zijn, zonder complex voortplantingsgedrag. Maar een onderzoekster van de Universiteit van Berkeley (Californië) heeft voor de kust van Sulawesi (Indonesië) heel wat anders gezien.
Zij ontdekte dat de Abdopus aculeatus, een overdag actieve octopus met een kop van het formaat sinaasappel en tentakels van zo’n 25 centimeter, er een boeiend liefdesleven op na houdt. De mannetjes paren niet met elk vrouwtje wat ze tegenkomen. Hoe groter het vrouwtje, hoe meer eieren. Een mogelijke partner wordt zorgvuldig uitgezocht en voor enkele dagen gadegeslagen. Met alle acht armen wordt ‘geflirt’ en rivaliserende mannetjes worden weggejaagd of bijna gewurgd. Hierbij wordt veel geshowd met de bruine streep die kenmerkend is voor de mannetjes.
Kleinere mannetjes passen een anderen tactiek toe. Ze gedragen zich ‘vrouwelijk’, laten de bruine streep niet zien en proberen om op die manier zo dicht mogelijk in de buurt van een vrouwtje te komen. Op deze manier wekken ze geen wrevel op van sterkere mannetjes.
Bij de paring steekt het mannetje een lange, zeer flexibele arm (de hectocotylus) in de mantel van het vrouwtje en zet zo een pakketje sperma af.
Na de paring trekt het vrouwtje zich terug in haar hol en legt daar tienduizenden eieren. Deze blijven in lange slinger boven in het hol hangen. Het vrouwtje verzorgt de eieren door er steeds vers water langs te blazen en kan gedurende deze tijd zelf niet eten. Na een maand komen de eieren uit en sterft het vrouwtje van uitputting. Het mannetje sterft meestal ook kort na de paring. De baby-octopusjes zijn op zichzelf aangewezen.

Gegevens over het gedrag van octopussen komt voornamelijk uit aquarium studies. In het wild zijn de meeste octopussen lastig te onderzoeken: ze zijn meesters in het zich verschuilen en camoufleren. De Abdopus aculeatus is geen unieke octopus soort, mogelijk wordt dergelijk gedrag door wel meer soorten vertoond.
Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

De halloween heremietkreeft Ciliopagurus strigatus
in het aquarium van Stefaan Fabri

Foto: Patrice Cornelis