Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Japanse reuzenkrab in Blankenberge

Japanse reuzenkrab in Blankenberge

De Japanse reuzenkrab (Macrocheira kaempferi) is een krab uit de familie Majidae, ook wel spinkrabben genoemd.

 

Deze reusachtige krab is alleen vanwege de afmetingen al een monsterlijke verschijning en de bouw lijkt op die van een spin waardoor de krab veel mensen nog meer schrik aanjaagt. De poten zijn verhoudingsgewijs zeer lang en dun en eindigen in een puntig uiteinde. Het rugschild is enigszins driehoekig van vorm, ongeveer 30 cm in doorsnede en voorzien van stekels en knobbels met aan de voorzijde enkele tanden. De spanwijdte van de voorste poten met de scharen is drie meter hoewel de scharen relatief klein zijn. Ook is deze krab een soort die zich heel langzaam beweegt.

De Japanse reuzenkrab leeft op een diepte van 200 tot 300 meter langs de kusten van Japan, China en Taiwan en wordt soms in grote aantallen aangetroffen. De eitjes worden afgezet in ondiepere delen waardoor men de krabben vlak voor de kust kan aantreffen. Deze soort wordt bevist, maar het vlees is niet zo smakelijk als van veel andere krabbensoorten en veel dieren worden tot souvenir verwerkt.


De grootste krab die ooit te zien was in Europa, doet eind maart ook België aan. Het indrukwekkende beest werd gevangen in de Stille Oceaan en is momenteel te bezichtigen in het National Sea Life Centre in Birmingham. Eind maart komt Crabzilla, zoals de Britten de Japanse spinkrab gedoopt hebben, naar Sea Life Blankenberge. Daar hebben ze een aangepast aquarium voor krabben.

Volgens Wim Wouters van Sea Life Blankenberge is het uniek dat zo'n groot exemplaar gevangen en tentoongesteld wordt want deze Crabzilla is drie keer zo groot als de zes Japanse spinkrabben die ze in Sea Life Blankenberge al hebben, en de bezoekers vonden die al prachtig.

Het lijf van Crabzilla is zo groot als een basketbal en met zijn poten, die tot 4,5 meter lang worden, zou hij een auto kunnen omarmen. De Japanse spinkrab wordt tot honderd jaar oud en is in de oceaan een gevreesd roofdier. Maar haal hem uit het water en hij is helemaal hulpeloos: zijn lange poten kunnen zijn gewicht niet dragen.

Onder grote belangstelling is de reuzenspinkrab 'Crabzilla' in Sea Life in het bassin geplaatst bij zijn jongere soortgenoten. De grootste levende krab ooit in Europa heeft de oversteek van het Britse Birmingham gemaakt in een speciaal transport.
Crabzilla werd vorig jaar in de zee voor de Japanse kust gevangen, maar omdat het krabvlees niet geschikt is voor consumptie werd het dier niet naar de veiling gebracht.

'Omdat Sea life beschikt over een groot, aangepast aquarium waar al zes spinkrabben een onderkomen hebben, is Crabzilla naar hier overgebracht. Dat gebeurde met een speciaal transport met een reservoir van duizend liter met gekoeld water en voorzien van zuurstof', weet dierenverzorger Steve Vervaecke.

Crabzilla is zo'n veertig jaar oud en heeft een spanwijdte tussen de scharen van meer dan 3,5meter. 'Hij vormt geen bedreiging voor zijn kleinere soortgenoten, maar als hij volgroeid is, kan hij 4,5meter groot worden. Het enige probleem dat kan ontstaan is wanneer een spinkrab een gedeelte van zijn harde pantser afgooit, waardoor hij zeer kwetsbaar wordt. Als wij dat opmerken wordt de krab in een afzonderlijk bassin geplaatst', zegt Vervaecke.

Bij zijn eerste stappen in het bassin stak de krab met zijn poten al boven de muren van het bassin uit.

Een eerste indruk van dit uitzonderlijk dier kan je op film bekijken op deze link https://www.youtube.com/watch?v=qjojuKMLQ7w

Bron: De Standaard Online, Het Belang van Limburg online en Wikepedia

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

De halloween heremietkreeft Ciliopagurus strigatus
in het aquarium van Stefaan Fabri

Foto: Patrice Cornelis