Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Duiken in de Rode Zee (Tekst en foto’s: Inge Leys)

 

In dit artikel wil ik jullie laten mee genieten van mijn duikervaringen in de Rode Zee, in de omgeving van de duiksites bij Hurghada aan de kust van Egypte, net onder de Golf van Suez.

 

 

 

 

 

Het duiktoerisme in Egypte is jammer genoeg niet beschermd, je kan er zelfs spreken van uitbuiting van het duiktoerisme. Er zijn heel wat regels die een duiker dient na te leven om geen schade toe te brengen aan het rif en zijn bewoners. Jammer genoeg zijn deze regels amper bekend bij de niet gecertificeerde duikers die de riffen in Egypte bezoeken. Dit heeft als gevolg dat veel koraalriffen enorm beschadigd zijn zodat diverse riffen die er een tiental jaren geleden nog prachtig bij lagen, nu nog enkel dood koraal bevatten.
 

      Gorgonia sp.

De ervaren duiker die de regels naleeft zal adembenemende grotten kunnen ontdekken en zal Gorgonen tegenkomen die tot 3 meter diameter zijn uitgegroeid en prachtig gekleurde Dendronephthya’s en Nephthea’s.

  Dendronephthya sp.                                                Nephthea sp.


Je zal er grote scholen Bannerfishes ontmoeten (Heniochus intermedius), meestal vergezeld van enkele Masked Butterflyfish (Chaetodon semilarvatus) en Black-spotted Sweetlips (Plectorhinchus gaterinus). Zoals je op de achtergrond van deze foto kan zien zwemmen ze in kleine groepjes over het dode koraal. Dat is ook de favoriete plek voor doktersvissen, van nature algeneters, want op dode koralen zijn meer algen te vinden dan op en tussen levende koralen.
 

    Heniochus intermedius, Chaetodon semilarvatus & Plectorhinchus gaterinus


Je zal er veel soorten lipvissen kunnen zien met hun bont gekleurde gestroomlijnde lichamen
 

 
 Halichoeres hortulanus


Ik kon een mooie foto maken van een jonge 40cm grote Lethrinus nebulosus. Deze soort kan tot 70cm groot worden, dus niet geschikt voor in een aquarium.
 

 
  Lethrinus nebulosus


Ik zag er grote scholen Mulloides vanicolensis, zeer indrukwekkend wanneer ze allen tegelijkertijd draaien en dan hun zilverachtige glans laten zien. Het is de enige goatfisch die in open water zwemmen in scholen van circa 200 stuks, gemixed met sweetlips en snappers.

    Mulloides vanicolensis

De Naso unicornis kan je hier ook ontmoeten. Hij lachte mij als het ware toe. Ik stond versteld van de snelheid waarmee deze vissen kunnen zwemmen en zich wenden. Deze soort wordt eveneens tot 70cm lang en is bijgevolg ongeschikt om in een aquarium te huisvesten. Desondanks heb ik gehoord dat hij toch geregeld te koop wordt aangeboden bij enkele aquariumverkopers. Dit zou verboden moeten zijn, want op zekere leeftijd kan dit dier zich niet meer draaien in het aquarium en dan is de enige oplossing om hem aan een dierentuin of een groot publiek zeeaquarium af te staan.
 

    Naso unicornis

Duiken is niet zonder gevaar. Niet alle vissen laten zich gedwee bewonderen. Deze Trigger fish (Pseudobalistes fuscus) alhoewel hij een zeer indrukwekkende vis is, heeft mij enkele beten toegebracht, zelfs door mijn duikpak! Het is vooral in het paarseizoen dat deze vis agressiever wordt, maar voorzichtigheid is steeds gewenst indien je het pad van de Trigger fish kruist.

   Pseudobalistes fuscus


Veel voorkomend is de Cephalopholis miniata. Ik kon er enkele mooie foto’s van maken. In tegenstelling tot wat zijn naam laat vermoeden kan deze vis toch wel 40cm groot worden.


Cephalopholis miniata


Een ontmoeting met de Ray Taeniura lymna zal ik allicht niet snel vergeten. Het is in mijn ogen de mooiste en meest elegante van het hele geslacht. Een volwassen exemplaar kan tot 70cm groot worden.

 
Taeniura lymna

In tegenstelling tot wat je zou vermoeden zijn de Porcupinefishes helemaal niet schuw en kan je ze zeer dicht benaderen. Bij gevaar zullen ze zich opblazen zodat hun stekels, die normaal plat liggen, gaan uitsteken, waardoor de vis als het ware een prikkende bal wordt.

   Cyclichthys spilostylus


Diodon hystrix


Verder laat ik u nog even genieten van enkele mooie beelden van Amphiprion bicinctus, Caesio lunaris, Chaetodon semilarvatus, Parupeneus cyclostomus, Priacanthus hamrur en Sargocentron spiniferum die ik tijdens mijn duiktrip heb kunnen fotograferen.
 

   Amphiprion bicinctus                     Caesio lunaris                              Chaetodon semilarvatus


 Parupeneus cyclostomus              Priacanthus hamrur                       Sargocentron spiniferum


Tot slot nog enkele opnames van lederkoralen.


 Sarcophyton ehrenbergi                                                                    Xenia sp.


Als conclusie
kan ik stellen dat de Rode Zee prachtige koraalriffen herbergt en het onze plicht is als duiker of snorkelaar om deze prachtige biotopen in stand te houden. Alvorens te gaan duiken in de open zee, overweeg een internationaal certificatiebewijs te behalen en besteedt dan de nodige aandacht aan de geleerde regels voor het duiken in koraalriffen. Je kan ze in elke gecertificeerde duikclub vinden. (een PADI-certificaat is een wereldwijd erkend bewijs van professionaliteit binnen de duikwereld).

 

  Foto's en tekst : Inge Leys.   Heb je als duiker ook verhalen en mooie foto's die je op onze website wil plaatsen ? Neem contact op met ons!

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

De halloween heremietkreeft Ciliopagurus strigatus
in het aquarium van Stefaan Fabri

Foto: Patrice Cornelis