Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Nu gaan voor het te laat is.

  
De Aletschgletsjer                                                   De Everglades                                                             Lemuren
 
 
 
Orang-oetans                                                           Chan Chan                                                               Het Great Barrier Reef   

Enkele van de prachtigste stukjes van deze aarde krijgen het zeer hard te verduren en staan op de rand van de ondergang. Soms is de opwarming van de aarde de oorzaak, elders is het toerisme de grote schuldige. Maar op andere plaatsen kan precies het (eco)toerisme ervoor zorgen dat bedreigde diersoorten of streken in stand worden gehouden. Ga dus nu voor het te laat is.

De Aletschgletsjer in Zwitserland
De langste gletsjer van de Alpen, de Aletsch, in het kanton Wallis, is vorig jaar 66 meter gekrompen ten gevolge van de opwarming van de aarde. De 27 miljard ton ijs over een oppervlakte van 117 vierkante km, verdwijnt letterlijk als sneeuw voor de zon. De dikte is sindsdien met ongeveer 100 meter verminderd. Vreemd, want de voorbije decennia bleek hij relatief immuun voor extremere hitteperiodes. Het 540 vierkante km grote gebied rondom de Aletschgletsjer staat samen met het Aletschwald en de bergen Jungfrau en de Bietschhorn sinds 2001 op de Unescolijst voor Werelderfgoed. De Aletschgletsjer ligt ten noorden van het Aletschgebied, dat wandelaars, mountainbikers en wintersporters lokt, met onder andere de dorpen Riederalp, Bettmeralp en Fiescheralp.
Info:
www.aletsch.ch

De Everglades in Florida
De grootste subtropische wildernis van de VS, in het zuidwesten van de staat Florida, staat eveneens op de lijst met bedreigd Unesco-erfgoed. De Everglades zijn eigenlijk een langzaam stromende rivier van 80 km breed, met water van amper 40 cm diep. Het herbergt zeldzame en bedreigde diersoorten, zoals de alligator en de floridapanter. Sensationeel is een tocht per airboat over het ondiepe water met de alligator als opmerkelijkste bewoner. Het nationale park van 566.000 hectare omvat slechts een vijfde van het totale Evergladesgebied, dus wordt aan alle kanten aan de Everglades geknaagd door projecten van de mens die de natuurlijke waterhuishouding verstoren. Het wemelde hier vroeger van de vogels, maar veel soorten zijn sterk in aantal afgenomen en de ooievaar wordt echt in zijn bestaan bedreigd.

De lemuren van Madagaskar
Madagaskar is een ecologische schattenkamer: 80 procent van de plantensoorten en 90 procent van de 245 reptielensoorten zijn enkel op het Rode Eiland buiten de kust van Mozambique te vinden. Maar door niet-aflatende ontbossingen blijft nog 10 procent van de oorspronkelijke vegetatie over. Elk jaar verdwijnt een lap woud met de omvang van Groot-Londen. De bekendste bewoners van Madagascar zijn de lemuren, halfapen die 's nachts leven. Van de nog 50 verschilllende soorten zijn er heel wat met uitsterven bedreigd. Ze verliezen hun habitat en worden ook nog eens fel bejaagd.

De orang-oetans van Borneo

De orang-oetans van Borneo zijn een bedreigde diersoort, omdat hun woongebied steeds kleiner wordt. Oerwoud wordt platgebrand en ontgonnen voor onder meer palmolieplantages. Stropers vangen ze nog altijd om aan particulieren te verkopen als huisdier. Omdat het jong het meest te leren valt, wordt de moeder gedood. Op Borneo zijn er nu twee rehabilitatiecentra, die je als toerist kan bezoeken. Je kan het voederen meemaken en de dieren komen tussen de toeristen doorgewandeld. Hier worden orang-oetans die gevangen werden of als weesje gevonden werden, weer getraind om te kunnen overleven in het oerwoud. Het Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre ligt vlak bij Sandakan in een regenwoud van 43 vierkante km. Het tweede, Semenggoh, ligt in de buurt van Kuching.

De ruïnes van Chan Chan in Peru

Chan Chan, op 5 km van de Peruviaanse stad Trujillo, was in zijn glorietijd (1450) de grootste uit leem opgetrokken stad ter wereld, 20 vierkante km groot, vlak aan zee, met 35.000 inwoners. Chan Chan was de hoofdstad van het Chimúrijk. De inwoners hielden zich bezig met visserij en landbouw, vereerden de maan en hadden geen geschreven geschiedenis. De stilte is bijna hoorbaar in deze oude stad, waar de muren vol staan met ingekerfde tekeningen van vissen, zeevogels, visnetten en manen. Dankzij vernuftige aquaducten en irrigatiesystemen toverden zij woestijn om in vruchtbare akkers. Vandaag blijven er enkel ruïnes over. Chan Chan staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco, maar wel als bedreigd erfgoed. Van de negen paleizen is alleen dat van Tschudi goed bewaard. Wetenschappers proberen het afbrokkelen van bouwwerken zoveel mogelijk tegen te gaan door ze te bestrijken met een laagje polyvinylacetaat. Maar tegen het verhoogde aantal stormen en de regen van de jongste jaren is geen kruid gewassen.

Het Great Barrier Reef in Australië
Het grootste koraalrif ter wereld aan de noordoostkust van Australië over een lengte van ruim 2.000 km is de grootste toeristische attractie van het land dat al sinds 1981 op de werelderfgoedlijst staat. Een gigantisch aquarium vol exotische kleurrijke koralen, 2.000 soorten tropische vissen en kleine zeedieren. Daarnaast trekken er ook schildpadden, dolfijnen, haaien en zelfs walvissen door de riffen heen. Elk jaar vindt er een wonderbaarlijke sneeuwstorm onder water plaats tijdens de voortplanting van de koralen. Het meest indrukwekkende snorkel- en duikgebied met helder water en een kijkdiepte tot 60 meter. De opwarming van het water heeft nu al onherstelbare schade toegebracht aan het rif. Maar ook de drukke toeristische activiteiten van plaatsen als Cairns en Townsville brengen de onderwaterfauna en-flora steeds meer in gevaar.
27/08/08 16u53

http://www.hln.be 
Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

De halloween heremietkreeft Ciliopagurus strigatus
in het aquarium van Stefaan Fabri

Foto: Patrice Cornelis