Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Cruciale waterparameters zijn afhankelijk van de saliniteit

Cruciale waterparameters zijn afhankelijk van de saliniteit

De laatste jaren worden steeds meer parameters gemeten in onze rifaquaria. Waar we ons vroeger beperkten tot saliniteit, Ph, kH, nitraat, fosfaat, magnesium en calcium zijn we thans in staat om veel meer sporenelementen te meten die belang hebben in de gezondheid van onze vissen en koralen.

Op de website van aquaforest kwam ik de volgende post tegen:

De saliniteit is een van de belangrijkste waterparameters in een zoutwater aquarium. In feite is het de maatstaf van natrium-ionen opgelost in water. Typisch wordt het gemeten in ppt - delen per duizend - en hoe meer zout in je water, hoe hoger alle andere waterparameters zullen zijn.

Meestal houden hobbyisten de saliniteit op 32-33 ppt, maar tijdens jaren van onze rifervaring hebben we aquaristen ontmoet met 28 tot zelfs 40 ppt. Wat is daar de reden voor? Als de belangrijkste factor van de toestand van je koralen zou het regelmatig gemeten moeten worden, maar waarschijnlijk wordt het vaak over het hoofd gezien. Andere mogelijkheid is dat aquaristen niet goed weten te meten. Het komt voor dat refractometers die zijn toegewijd aan de voedingsindustrie, worden gebruikt om zeewater te controleren. Het is een veel voorkomende fout, die kan leiden tot grote meetfouten.

Verdampen van water kan de reden zijn van saliniteitsschommelingen in je aquarium. Vooral in nano-aquaria kan zelfs de kleine hoeveelheid verdampt water leiden tot een significante saliniteitssprong. Een automatisch bijvulsysteem kan je helpen om deze problemen op te lossen en je aquarium te redden van dagelijkse schommelingen. Nog een fout in het behouden van stabiele parameters is het oplossen van het zout direct in het aquarium. Dat moet je nooit doen, zelfs als je van plan bent om zout in een hoogstroomgebied van de sump te plaatsen. Je zult niet kunnen controleren, als alles goed opgelost is en ten tweede, zoutkristallen kunnen het delicate weefsel van je koralen of vis verbranden.

Het is zeer eenvoudig, hoe meer zout je gebruikt, hoe meer elementen je aan het water levert en al hun niveaus verhogen samen met de saliniteit. Daarom moet je het over elementsniveaus hebben, je moet ze altijd analyseren met betrekking tot het zoutgehalte. We hebben wat grondige testen gedaan om je te laten zien hoe het precies invloed heeft op het niveau van chemische elementen. De resultaten zijn overtuigend. Elk parameterniveau verandert afhankelijk van de hoeveelheid gebruikt zout. Waarom is het cruciaal voor je aquarium? Omdat noch overdaad noch tekortkomingen aan elementen gezond zijn voor de inwoners van je aquarium.

Om de test goed uit te voeren, gebruikten we twee perfect geijkte ICP-OES spectrometers en geanalyseerde gegevens van mariene watermonsters met een zoutgehalte van 30 tot 40 ppt. Deze methode heeft ons geholpen om betrouwbare gegevens te verzamelen en te verifiëren. Waarom hebben we dit gedaan? Het gebeurt dat je ons vraagt naar verschillende parameters aanbevolen waarden zonder het zoutgehalte te noemen. Dit is waarom wij denken dat het de sleutel is om de andere parameters binnen bereik te houden.

Bron: https://m.facebook.com/Aquaforest/?__tn__=%2Cg


Noot van de redactie:
Als je dus spreekt over je waterparameters, vermeld dan ook steeds de saliniteit. Je kunt aan de hand van nevenstaande tabel omrekenen hoeveel je van een parameter moet hebben bij een ander zoutgehalte. Ook de temperatuur van het water speelt een rol. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer volume het water inneemt. Maar omdat het water in onze rifaquaria constant 24 à 25 °C is, werd met de temperatuurparameter blijkbaar geen rekening gehouden.

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

De halloween heremietkreeft Ciliopagurus strigatus
in het aquarium van Stefaan Fabri

Foto: Patrice Cornelis