Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Haai zwanger zonder hulp van mannetje.

 

Een vrouwtjeshaai is zwanger geraakt zonder hulp van een mannetje. Het is de tweede keer dat wetenschappers een maagdelijke zwangerschap aantreffen bij een haai, waardoor aannemelijk wordt dat haaien in staat zijn zich voort te planten zonder bevruchting. Dat schrijven biologen vrijdag in een wetenschappelijk tijdschrift.

Image Vermoedelijk hebben hormonen in de vrouwelijke zwartpunthaai ervoor gezorgd dat chromosomen zich spontaan splitsten tijdens de ontwikkeling van het eitje. Dit proces, parthenogenesis genoemd, zou een manier kunnen zijn om uitsterving te voorkomen, denken de onderzoekers.

De vrouwtjeshaai stierf overigens tijdens een onderzoek. Tijdens de autopsie bleek dat ze zwanger was. In het embryo werd alleen dna van de moeder aangetroffen.

Parthenogenesis komt ook voor bij Komodovaranen en bepaalde soorten slangen, vogels en vissen. Vorig jaar werd een geval aangetroffen bij een hamerhaai.

Bron: ANP

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Een koppel Rainfordia opercularis in het kweekaquarium van De Jong Marinelife tijdens het bezoek van het ReefSecrets-team in april 2012

Foto: Patrick Scholberg