Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Trekkervis uit de Waddenzee bij Ecomare

Bert Hoeve, Hoofd dierverzoring van Ecomare werd afgelopen woensdag gebeld door Johan Hutjes van de TX35 Zeester vanwege een bijzondere vangst.  Het bleek een levende carolina trekkervis van ongeveer 25 cm lengte te zijn. Ecomare laat de vis achter de schermen langszaam aan iets kouder water wennen. Als hij gezond is en goed gaat eten zal hij binnenkort voor de bezoekers in het zeeaquarium van Ecomare te bezichtigen zijn.

De trekkervis is een warmwatersoort, die nu en dan in de Noordzee zwemt. Deze solitair levende vis kan tot 60 cm lang worden. Hij dankt zijn naam aan het uiterlijk van de voorste graat van de rugvin, die aan de trekker van een pistool doet denken. Deze voorste graat kan worden opgericht en worden vastgezet door de volgende graat, die op zich weer kan worden vastgezet door de graat daarachter. De Trekkervis gebruikt zijn rugvin op deze manier om zich, in geval van gevaar, vast te klemmen in een spleet tussen de rotsen op de zeebodem. De belager kan de trekkervis dan erg moeilijk uit de spleet krijgen.

 

Door een verandering in het stroompatroon in de wateren van noordwest-Europa komen trekkervissen sinds de zeventiger jaren van de vorige eeuw iets vaker in noord-Europese wateren voor dan vroeger. Een vangst van een levende trekkervis in de Waddenzee is twee keer eerder voorgekomen: in 1979 door TX97 en in 2004 door de TX25. 


Bron: Ecomare

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Een koppel Rainfordia opercularis in het kweekaquarium van De Jong Marinelife tijdens het bezoek van het ReefSecrets-team in april 2012

Foto: Patrick Scholberg