Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

3. Ten huize van Anja Vandepaer en Luc Loyen.

Ik denk dat dit aquarium al zowat eender waar beschreven is, maar daarom mag het ook zeker nog wel eens hier beschreven worden. Waarom? Wel Anja en Luc zijn vrienden, hun aquarium heb ik gekend voor het "beroemd" werd, en voor dat iedereen er de deur plat liep om het eens te mogen zien. In 2007 won dit aquarium voor de aquarium vereniging " De Zilverhaai" tot groot genoegen van mij omdat ik bij deze vereniging de "zeewater groep" coördinator ben zowel de eerste prijs bij de Limburgse huiskeuring als bij de BBAT nationaal. Je zou voor minder trots zijn op je aquarium!

 

DSC_0077 (Large).JPG 

 

Het succes met hun aquarium is Anja en Luc zeker niet naar het hoofd gestegen. Ze zijn er gewoon onder gebleven, gewone echte liefhebbers van onze zee aquarium hobby. Geen gewone hobbyisten maar altijd op zoek naar de perfectie uit liefde voor hun dieren.

alt  alt

 

Ongeveer zeven jaar geleden begonnen ze met de zeeaquarium hobby. Zoals de meesten onder ons eerst met een aquarium voornamelijk gevuld met soft koralen. Het zien van een bak met steen koralen, deed hen besluiten dit ook thuis eens te proberen.

 

alt   alt

 

Het huidige aquarium dateert van 2003, en heeft de volgende afmetingen: 200x70x70cm.

De achterwand bestaat uitsluitend uit rifkeramiek, Luc en Anja wilden vermeiden een achterwand in glas te zien. Samen met een rifkeramiek pillaar werden er in het aquarium 150 kg levend steen gebracht.

alt  alt

 

De eerste 2 jaar liep het zeker niet zoals het moest, maar dank zij de raad en hulp van een groep goede aquarianen kwam alles toch op pootjes.

Het lezen van vele boeken en het raad vragen via forums heeft zeker ook bijgedragen aan het succes.

 

24 (Large).JPG

 

Natuurlijk moet je gemotiveerd zijn en er de nodige financiële middelen voor hebben, maar vooral, je met er beiden voor gaan in deze hobby. Een constante controle is nodig voor het huidige resultaat. Anja en Luc zitten elke dag apart en samen voor het aquarium, bekijken en bespreken de vooruitgang of het minder mooi staan van hun koralen en trekken er de gepaste conclusies uit. 

alt  alt

 

Vanaf het derde jaar ging het goed met het aquarium. De Ca en Kh werden op peil gehouden door middel van de Balling methode. Er werd beslist het systeem groter en beter te maken om de stabiliteit van de water kwaliteit te verbeteren. 

alt  alt

 

Het aquarium wordt verlicht door een Giesemann armatuur met daar in 3x250 watt HQI BLV 14000 K en 4x9 watt Pl.

Verder nog 5x80 watt ATI silverline en 4x24 watt ATI silverline.
Om 09.00 hr gaan de Pl lampen aan tot 24.00 hr.
Om 10.00 hr gaan de T5 lampen aan tot 22.00 hr.
Om 13.00 hr gaan de HQI lampen aan tot 23.00 hr. 

De water parameters:

KH 8 Salifert
Ca 430mg Salifert
pH 7,6 - 7,8 IKS
Mg 1350 Salifert
Temp 23 - 25°C
PO4 Niet meetbaar.
NO3 rond de 0,5 Salifert
Zoutgehalte 36 kg/m3 bij 25°C dit wordt gemeten met een refractometer.

alt  alt

De koralen:

Acropora; suharsonoi, millipora, prostrata, granulosa, loripes, humulis, nasuta, carduuz, formosa (staghorn), panona, solitariensis, efflorescens, gemmifera,

Stylophora, Seriatapora, Pocillipora,
Montipora; digitata, danae, stellata, australiensis, confuse.
Acanthastrea lordhowensis
Tubinaria
Tubastraea
Alveopora
Goniopora
Fungia

Clavularia
Ricordea yuma
(verschillende kleuren)
  

De vissen:
Doryrhamphus janssi 2X, Pseudanthias parvirostris 2X, Pseudanthias bicolor 6X, Pseudanthias lori 6X, Pseudanthias bartlettorum 2x
Odontanthias borbonius 3X, Gramma loreto 2X, Pseudochromis springeri 2X, Apolemichthys xanthopunctatus 2X, Pygoplites diacanthus 1X, Genicanthus bellus 2X, Premnas biaculeatus 2X, Pseudocheilinus ocellatus 1X, Cirrhilabrus roseofasciatus 2X,
Anampses neoguinaicus 1X, Biochoeres chrysus 2X, Pterosynchiporus splendidus 2X, Zebrasoma Flavescens 1X,
Ctenochaetus tominiensis 1X, Acreichthys tomentosus 1X, Xanthichthys auromarginatus 1X, Anampses femininus,
Vissen in de kelder:
Zebrasoma flvescens 1X, Zebrasoma scopas 1X, Bodianus bimaculatis 1X, Pseudocheilinus hexataenia 3X
Halichoeres sp 2X, Blenny sp 2X.
 

Verder nog : Tridacna maxima 3X, Tridacna derasa, Tridacna crocea, Percnon gibbesi 2X, Mespilla globulus 4X. 

alt  alt

Op dit moment wordt kaliumjodide fluor (potassium iodide fluoride) van de Zeovit lijn toegevoegd aan 10 druppels per dag omdat het een positief effect heeft op de blauwe koralen. 

Verder wordt er "Powershot" toegevoegd. Dit product komt van een winkel in de buurt en die heeft dit ontwikkeld als extra voedselbron voor alle dieren ( biomassa) voor een aquarium waarin weinig tot geen meetbare voedingsstoffen aanwezig zijn. Het beperkt het gevaar van degeneratie van het weefsel van koralen en beperkt de gevoeligheid voor ziekten van de koralen. Het bevat alle aminozuren, maar ook Chlorophyll, Betacaroteen, vitamines, enkelvoudige suikers etc. 

alt  alt

Van dezelfde zaak wordt er ook strontium, barium, molybdeen, iron, NO3, jodiumfluoride toegevoegd. Het is in klaar gemaakt en luc voegt het toe naar eigen inzicht. 

Onder de woning werd in snelvaart een kelder uitgegraven, en daar werd dan het technische equipement, en een grote sump geplaatst.  

Luc heeft er zijn "verzamel" aquarium geplaatst. Hier komen koralen te staan die Luc en Anja mooi vinden maar waar er geen plaats meer voor is in hun woonkamer aquarium. Dit aquarium waar je even goed met een stoel kan gaan voor zitten omdat de collectie zeer mooie stukken bevat is 160x80x30 cm groot en wordt verlicht door 6x80 watt T5 Aquasience special. 

alt  alt  alt

 

In een vissen aquarium van 90x80x50 cm met 50 kg levend steen zwemmen tussen weeral enkele uniek mooie koralen enkele vissen, die hier moeten "wennen" aan een aquarium en aan het aangeboden voedsel. Verlicht wordt dit door 6x80 watt T5 Aquasience special. 

Een sump met alleen water 140x80x60 dient om zonder iets te moeten stil leggen een 400 liter water te verversen. Luc ververst op een totaal van ongeveer 2300 Liter om de drie weken 180 liter aangemaakt zeewater. Er wordt gekozen uit 4 verschillende zout merken. 

Ongeveer twee maanden nadat dit systeem draaide (met de sump in de kelder ipv onder het aquarium) zag je dit al aan de koralen. Ze begonnen veel harder te groeien, dit omdat alles veel stabieler was. 

alt  alt

 

De "technische" installatie ziet er als volgt uit: 

De eiwitafschuimer is een BBking 300 intern waar ook een 30mg Ozon wordt aan toegevoegd.
De kalkreactor is er een van het "open" type. De inhoud bestaat uit 15 kg Calciumcarbonaat en 45 liter water.Hij is goedkoop, werkt simpel en goed.
Verdamping water en vers zeewater wordt door een ionen - kationen mixbed aangemaakt. Per dag wordt er 22 liter water automatisch toegevoegd door een Aquamedic sp3000 systeem. 

De water circulatie wordt in het aquarium verzorgd door twee Tunze streamers van 12000 liter. Tijdens de nacht uren wordt dit gereduceerd naar 60%.
De sump pomp, een ATK 10062 voorziet het aquarium nog eens van een 8000 liter/uur. 

De toevoegingen gebeuren door een Grotech Tec III aangevuld met de Grotech EP IV. 

Koelen hoeft nu niet meer. In de kelder varieert de temperatuur tussen de 16 en 18°C. In de winter moet er zelfs iets bij verwarmd worden. 

Luc en Anja begonnen aan hun vissen collectie voor het aquarium te werken na 2,5 jaar. Dit om twee redenen. Luc moest meer en meer Calciumnitraat toevoegen omdat door de sterke groei en consummatie van de koralen de nitraat waard te laag werd. Om dus daar ook een betere ballans- stabiliteit te krijgen was dit een noodzaak.

De tweede reden was dat ze de vissen een goed en mooi onderkomen wilden geven. De meeste vissen worden in paartjes gehouden, ook worden verschillende soorten geprobeerd. 

alt   alt

Voederen doen ze hun vissen 3 keer per dag. En ze krijgen veel! Ze krijgen 2 keer per dag eten uit de diepvries. De eerste keer een mix van artemia - krill - mysis, de tweede keer een mix van droog voer en de derde keer weer diepvries mix van cyclops - kreefteitjes , rood plankton en bosmieden. Het is plezierig om te zien hoe grote vissen naar al die kleine stukjes eten zoeken. 

Voedertijd bij Luc is een heel af te leggen parcours. De bak in de woonkamer, de bakken in de kelder, maar ook het Nano bakje van Anja!

Inderdaad, voor diegenen die er al geweest zijn is dit geen verassing meer maar tussen de keuken en de gezellige woonkamer staat er ook nog het doorkijk nano bakje van Anja. Dit wondermooie bakje heeft als afmetingen 70x40x35 cm.

alt alt alt

 

Het wordt verlicht met ATI silver balkje met 4xT5 24 watt en dit van 10.30 tot 23.00hr. Stroming wordt verwezenlijkt door 2 Maxi Jet pompjes, 1 van 1000 liter, het ander van 1200 liter per uur.

De pompen staan in een klein compartiment van het aquarium waar de enige zuivering gebeurd door een stukje wat.

Verder is dit bakje opgestart in juni 2007 ( een vervolg op een bakje wat in juni 2006 werd opgestart) met ongeveer 20 kg levend steen en een zak met levend zand. Voeg hierbij nog wat strombus slakken en turbo slakken en je weet al dat dit een proper bakje is.

Om de twee weken wordt er 25 liter water vervangen. Dit water komt uit het grote systeem.

De waterwaarden komen overeen met die van dat systeem alleen de nitraat waarde is lager dan in dat grote systeem. (armer) 

Al de diertjes die er in zitten zijn " kleine specialisten". Als je echt iets mooi wil zien moet je met veel geduld dat beloond zal worden, voor dit bakje gaan staan. Zelden zoveel mooie kleine diertjes bij elkaar gezien. De koraaltjes gaan we hier niet opsommen, je vindt ze voor 90 % in de lijst die ook Luc in de grote bak heeft staan, soms wel met een kleurvariatie, maar een Acropora.sp blijft dat ook in het bakje van Anja.

Welke diertjes vinden we in deze mini oceaan? We doen ons best ze hier allemaal te benoemen. Trimna sp, Eviota pellucida, Eviota bifaciata, Eviota fasciola, Discordipinna griessingeni, Amblygobino rainfordi, Stoniogobiops yasha + symbiose garnaal - Apheus randalli, Pseudochromis fridmani, Assessor Flavissimus, Pterosynchiropus pincturatus, Sanddallak, zeekomkommer (geel), heremietkreeftjes, Zeeëgel - Mespillia globulus, een koppel Stenopus zanzibaricus, poetsgarnaal - Leandrites sp. Lysmata wurdemani,  

Anja en Luc zijn dus een zeer gepassioneerd door onze hobby, en brengen dit ook over op de vele mensen die bij hen op bezoek komen. Door de vele bezoekers die er komen blijf ik er wat weg, een beetje privé mag ook wel eens denk ik dan, maar als ik dan toch weer eens binnen spring, krijgen ze me bijna niet meer buiten, want eenmaal de grote verlichting boven de aquaria uit, de nachtverlichting aan, zijn er telkens weer nieuwe mooie dingen te ontdekken in hun aquaria. 

Anja en Luc, bedankt voor de vele mooie avonden die ik bij jullie al heb mogen doorbrengen.                                   

 

 

 

 

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Een koppel Rainfordia opercularis in het kweekaquarium van De Jong Marinelife tijdens het bezoek van het ReefSecrets-team in april 2012

Foto: Patrick Scholberg