Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

13bis. Ten huize van....nog eens bij Urbain Appeltans

In het magazine van februari 2010 waren we te gast bij Urbain Appeltans.
Het aquarium stond er prachtig bij, de technische installatie  perfect. Maar dit leek maar zo. De kans bestond nl dat indien de elektriciteit zou uitvallen de installatie in de kelder het te veel aan naar beneden komende water niet zou kunnen slikken.

 

Dringende veranderingen drongen zich op.

Op 30 april 2010 ben ik weer te gast geweest bij Urbain. Deze keer waren we maar met 2 personen daar ipv een hele aquarium vereniging, dus er kon meer gepraat worden in functie van het artikel. Zo liet Urbain me een A4 kaft zien met voorbereidende schetsen van het aquarium. Het moest en zou een luchtig opgebouwd aquarium worden, geen wandopbouw dus. Het aquarium werd geleverd via een winkel in de buurt en er bleken 7 doorboringen te zijn met 7 pvc pijpen. Heel de mooi uitgetekende bak kon naar de prullenbak, het verstoppen van die lelijke pijpen kreeg nu voorrang.

De pvc pijpen die van het aquarium naar de kelder liepen moesten allemaal vervangen worden, wegens slecht gemonteerd, gebroken en op vele plaatsen lek. Ik ga de lezers hier het hele verhaal besparen maar ik kan jullie verzekeren, de kelder is meermaals leeg geschept, opgedweild enz. Van de monteurs na de vele problemen….geen hulp meer.

Even er toch nog bij vertellen dat Urbain zeker geen leek was toen hij hier aan begon. Ongeveer 30 jaar heeft Urbain zich bezig gehouden met allerlei vissen, de laatste  , Cichliden deden hem ook al ervaring opdoen met grote Aquaria.

Op een dag is er dan echt hulp gekomen, alle leidingen werden professioneel vervangen, alle glazen bakken in de kelder werden vervangen door 2 grote polyester bakken van 700 l waarin alle techniek mooi werd weg gewerkt.

 

 

Bak1 : De 2 BBKing  afschuimers, nu eindelijk werkend op de juiste hoogte, en een omgebouwde kalkreactor die nu dienst doet als wervelbed.

 

Bak 2: De kalkreactor en Zeovit filter + 2 wervelbed filters.

Het is de bedoeling de wervelbed filters uit dienst te nemen, maar Urbain vond dit een veilige mannier om de installatie in de kelder terug op te starten.

Foto boven: aanmaak gedemineraliseerd water.

Verder staat er nu in de kelder een mooie stekkenbak van 2.5 m x 0.8m x 035 m hoog.

Ook voor de plankton kweek werd er een nieuw plaatsje gevonden, naats de 2 grote bakken.

 

Urbain is gelukkig dat hij heeft doorgezet, het is een pracht van een aquarium dat hij in de woonkamer heeft geïntegreerd.

Urbain, nogmaals bedankt dat we een bezoekje mochten brengen. Hopelijk heb je nu geen slaaploze nachten meer, kan je vanaf nu volop genieten van dat mooie stukje natuur in de huiskamer!

 

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

De halloween heremietkreeft Ciliopagurus strigatus
in het aquarium van Stefaan Fabri

Foto: Patrice Cornelis