Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Haaien en roggen met uitsterven bedreigd.

Meer dan een kwart van de haaien, roggen en koningsvissen in de Atlantische Oceaan voor de kust van Europa is met uitsterven bedreigd. Dat meldt de IUCN (The International Union for the Conservation of Nature) in Gland, vlakbij Genève, verwijzend naar de nieuwe Rode Lijst van Bedreigde Vissoorten.
 

Image 

Kraakbeenvissen
Het aantal met uitsterven bedreigde soorten ligt daarmee op 26 procent, terwijl nog 20 procent van de andere soorten sterk in gevaar is. Deze dieren, die tot de categorie kraakbeenvissen behoren, worden vooral in gevaar gebracht door de overbevissing. Ze worden ook vaak toevallig als bijvangst gevangen, aldus een medewerkster van IUCN.

Overbevissing
De dieren verkeren voor de kusten van Europa in een groter gevaar dan in andere delen van de wereld, schrijft de organisatie. Daar geldt zo'n achttien procent als bedreigd. Haaien en roggen groeien maar langzaam, worden later geslachtsrijp en krijgen maar weinig kinderen. Dat maakt ze bijzonder gevoelig bij overbevissingen.

Betere bescherming
Tot nu toe bieden alleen Groot-Brittannië en Zweden, en in een beperkte vorm ook de EU en Noorwegen, bescherming aan haaien en roggen. Omdat dit te weinig is, moet er internationaal onderhandeld worden, eist de dierenbeschermingsorganisatie. (belga/dea)

Bron: HLN.BE

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Een koppel Rainfordia opercularis in het kweekaquarium van De Jong Marinelife tijdens het bezoek van het ReefSecrets-team in april 2012

Foto: Patrick Scholberg