Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Honderden nieuwe diersoorten ontdekt op het Great Barrier Reef.

Zeebiologen hebben in het Great Barrier Reef in Australië honderden nieuwe diersoorten ontdekt. De schepsels werden ontdekt tijdens een expeditie om al het onderwaterleven in kaart te brengen. "Al jarenlang werken we op die plekken en nog steeds zijn er honderden en honderden soorten die nog nooit zijn beschreven of verzameld", zegt Julian Caley van het Australian Institute of Marine Science.
 

Image Zachte koralen.
Onder de nieuwe soorten die de wetenschappers ontdekten, waren er ongeveer 130 zachte koralen -ook bekend als octokoralen, omwille van de acht tentakels die uit elke poliep voortspruiten- en kleine kreeftachtigen waarvan de scharen langer zijn dan hun lichaam.

De Australische onderzoekers ondernamen drie expedities, telkens van drie weken. Tijdens die expedities, die van april tot september doorgingen, verzamelden ze duizenden stalen uit drie verschillende plekken: twee in het Great Barrier Reef in het noordoosten van Australië en een in het Ningaloo Reef in het noordwesten van het land.

Weinig over bekend.
Bedoeling is om de komende zes jaar die drie verschillende plekken jaarlijks te onderzoeken om meer te weten te komen over zachte koralen. Hoewel ze een groot deel uitmaken van het Great Barrier Reef, is er nog maar weinig over hen bekend. Ze zijn alleszins voor een groot deel verantwoordelijk voor het feit dat koraalriffen het aanzien hebben van fleurige bloementuinen. De wetenschappers hopen verder het juiste aantal verschillende diersoorten in Australische koraalriffen vast te stellen, hoeveel van die soorten enkel daar voorkomen en hoe ze reageren op menselijke aanwezigheid.

Volgens Ron Johnstone, zeebioloog aan de universiteit van Queensland, bieden de resultaten van de wetenschappers verschillende voordelen aan de mens. "De studie van dat onderwaterleven kan ons inzicht geven over hoe die diersoorten omgaan met klimaatveranderingen en vervuiling, zaken waar ook de mens mee te maken heeft." (hlnsydney/sps)

Bron: HLN.BE

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Een koppel Rainfordia opercularis in het kweekaquarium van De Jong Marinelife tijdens het bezoek van het ReefSecrets-team in april 2012

Foto: Patrick Scholberg