Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Laatste nieuws

Preis Balling salt. - The Balling method.


The Balling method

With the Balling method, which takes its name from Hans-Werner Balling, you can raise the level of calcium and the carbonate hardness (KH) of the marine water using two compounds: calcium chloride (CaCl2) and sodium bicarbonate (NaHCO3).
The calcium and bicarbonate ions bond together, increasing the level of calcium and the carbonate hardness of the water. At the same time, the sodium bonds with the chloride forming sodium chloride (table salt), the main component in sea salt. Since the repeated addition of both compounds increases the level of sodium chloride which causes an ionic deviation, a sea salt without NaCl must be added as a third compound (composed of trace elements only). To offset the ionic deviation, use Preis mineral salt and regularly check the salt level, because depending on the amount added, you need to reduce the sea salt to be dissolved during the water change.
The excess of sea salt comes from the sodium chloride that is created and from the solution of trace elements and Preis mineral salt. Each of the three Preis salts, calcium chloride dihydrate, sodium bicarbonate and mineral salt, are dissolved in 2 litres of reverse osmosis water in separate containers;
the following amounts are used for two litres of reverse osmosis water:
144 g of Preis calcium chloride dihydrate 163.8 g of Preis sodium bicarbonate48.75 g of Preis mineral salt

 




Lees meer: Preis Balling salt. - The Balling method.

'Diertjes op oceaanbodem overleven zonder zuurstof'

 

AMSTERDAM – Italiaanse wetenschappers hebben op de bodem van de Middellandse zee enkele organismen aangetroffen die leven in een omgeving zonder zuurstof.

Onderzoekersvan de Marche Polytechnic University in Ancona kwamen de diertjes op het spoor tijdens een bodemonderzoek voor de zuidkust van Griekenland.  Ze haalden drie verschillende meercellige organismen van de stam Loricifera naar boven uit een stroomgebied waar geen zuurstof aanwezig was.

Uit onderzoek op de diertjes blijkt dat ze waarschijnlijk hun hele leven doorbrengen in het gebied en geen zuurstof nodig hebben om te overleven. Dat meldt het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

 

Virussen en eencelligen

Het is voor het eerst dat er meercellige organismen zijn ontdekt die zonder zuurstof leven. Tot nu dachten wetenschappers dat alleen virussen en bepaalde eencelligen konden overleven zonder zuurstof.

De nieuw ontdekte diertjes zijn slecht een millimeter lang en komen voor op een diepte van 3000 meter.


© Inertia
Bron: nu.nl

Zeelandflitsen.


De NELOS foto-, film-, en videocommissie organiseert op regelmatige basis cursussen onderwater-fotografie en onderwater-videografie. 

Buiten deze cursussen worden er jaarlijks 2 wedstrijden georganiseerd. 

Om alle data van cursussen, wedstrijden en andere te weten te komen zie in agenda van de website http://www.onderwaterfotografie.be/.

Indien je vragen hebt wees niet bedeesd, het bestuur kan je altijd helpen. Alvast veel surfplezier.

De volgende Zeelandflitsen wedstrijd gaat door in Zeeland, Nederland. Het is een wedstrijd georganiseerd door de Nelos Foto-,Film- en Videocommissie die jaarlijks doorgaat rond dezelfde periode (mei).

De inschrijvingen gebeuren ter plaatse in duikshop Oktopussy in Wemeldinge (zie reglementering voor tijdstip).
 
Het is en live wedstrijd. Dat wil zeggen dat je bij de start een leeg filmpje krijgt (of digitaal je filmkaartje formateert of een lege videoband meeneemt) en deze de dag zelf in Zeeland volschiet. 's avonds worden de onbewerkte foto's afgegeven bij de organisatie in de duikshop.

Het interessante aan deze wedstrijd is dat iedereen dezelfde kansen en omstandigheden heeft. Een goede kennis van Zeeland kan een voordeel zijn om de goed duikstekken uit te kiezen naar gelang het weertype.

Iedere fotograaf kan dus zijn fotografische kunst naar voor brengen in een spannende wedstrijd van 1 dag. Uiteraard is deze wedstrijd geschikt voor iedereen : beginner of gevorderde van eender welke federatie.

Meer info op
http://www.onderwaterfotografie.be/

Vissen volgen met zenders

Wat doe je als je wilt weten of vissen last hebben van menselijk activiteiten?Kabeljauw, Bron: Ecomare.nl Het is namelijk niet zo makkelijk om te zien waar ze onderwater precies heen gaan. Om er achter te komen wat het effect is van windmolens in zee, heeft onderzoeksinstituut IMARES kabeljauwen van een zender voorzien. Zo kunnen de onderzoekers op hun computers later zien wanneer en hoe lang de kabeljauwen bij een bepaalde windmolen hebben gezeten.

Waarom zenderen?
Om rekening te kunnen houden met de dieren is het belangrijk te weten wat ze doen, 24 uur per dag en 7 dagen in de week. Zeker voor dieren die veel onzichtbaar zijn voor ons, omdat ze vliegen of zwemmen, zijn zenders een fantastische uitvinding. Met deze zenders leren wij  een heleboel over hun gedrag. Dankzij zenders weten we al veel meer over vogels, zeehonden en andere zoogdieren.

Hoe slim zijn vissen?
Het onderzoek van IMARES is nog niet afgerond, dus is het ook nog niet bekend of de kabeljauwen veel vertoeven in de omgeving van de windmolens. Omdat vissers niet mogen varen binnen de grenzen van een windmolenpark, is het een veilige haven voor vissen, maar hebben zij dat zelf ook al ontdekt? Als de vissen veel in de omgeving blijven die verboden is voor vissers, dan hebben zij meer kans om ouder en groter te worden. Dit is  goed nieuws voor zowel de kabeljauw, als de vissers en de viseters. Uiteindelijk zullen er daardoor mogelijk meer kabeljauwen zijn.

Bron: www.ecomare.nl

Atlantische octopus aapt andere vis na.

Dieren met zachte lichamen zijn bijzonder kwetsbaar voor roofdieren op de bodem van de zee. Zo ook de Atlantische octopus. Gelukkig heeft het langarmige dier een methode om zich zo onopvallend mogelijk voort te bewegen. Hij aapt gewoon één van de andere zeebewoners, de pauwbot, na.

Onderzoeker Roger Hanlon stuitte onlangs op de Atlantische octopus en diens bijzondere camouflage. Hoewel eerder al twee andere octopussoorten werden ‘betrapt’ op het imiteren van de pauwbot – een platvis die zich bijna onzichtbaar kan maken – is het de eerste keer dat een Atlantische octopus het kunstje ook blijkt te kennen.

De onderzoekers bestudeerden foto’s en video’s van de octopus en zagen de ene na de andere gelijkenis tussen de Atlantische octopus en de pauwbot opduiken. De octopus bleek net zo snel en met een vrijwel gelijke start als de pauwbot te zwemmen. Hij liet zijn armen langs zijn lichaam hangen en nam ook de kleur van de ondergrond over. In dat laatste bleek de octopus zelfs beter dan de pauwbot te zijn. Hij kan sneller en beter van kleur veranderen. Opvallend genoeg aapt de octopus de pauwbot alleen maar na als hij een stukje zwemmen moet. En dat is bijzonder effectief. Het dier is namelijk met moeite waar te nemen en is in de ogen van een roofdier in ieder geval niet langer het smakelijke, zachte hapje.

Links de uitgelichte octopus en rechts de octopus op de zeebodem. Foto's: John Forsythe (l) en R. Hanlon (r).

Maar waarom kiest de octopus ervoor om juist de pauwbot na te doen? Daar dient nog nader onderzoek naar te worden gedaan, maar de onderzoekers vermoeden dat de octopussen zich heel goed bewust zijn van het feit dat een roofdier een hap uit hun zachte lichaam boven het lijf van de taaie pauwbot verkiest.

Bronmateriaal: "A Convincing Mimic: Scientists Report Octopus Imitating Flounder in the Atlantic" - Sciencedaily.com

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Een koppel Rainfordia opercularis in het kweekaquarium van De Jong Marinelife tijdens het bezoek van het ReefSecrets-team in april 2012

Foto: Patrick Scholberg