Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Kweken Kauderni's

Inleiding

Dit artikel beschrijft op welke wijze de Pterapogon kauderni ofwel de juweelkardinaalbaars gekweekt kan worden. De Pterapogon kauderni, kortweg vaak Kauderni genoemd, is een vis die relatief makkelijk te kweken is. Dit komt omdat de larven de meest kwetsbare periode van hun leven doorbrengen in de muil van de vader. Deze krop groeit gedurende ongeveer 23 dagen. Hierna spuwt de vader de jongen bij voorkeur uit in een zee egel. Ook nep-egels (reefconstruct met daarin gestoken harde bezemharen) voldoen prima. Deze egels beschermen de jongen tegen aanvallen van andere vissen. De jongen zijn groot genoeg om direct artemia larven (naupli) tot zich te nemen.

 

Hier zie je een foto van 1-dags kauderni's

kauderni.jpg

Direct nadat de jongen zijn uitgespuugd kun je ze het beste vangen en plaatsen in een apart bakje. Zogenaamde drijfbakjes voor zoetwateraqauria voldoen prima, hierin wordt toch water ververst terwijl de naupli toch lang genoeg aanwezig blijft om gegeten te worden.

Uiteraard geldt ook hier dat zeker de 1e dagen ook Brachionus gevoerd kan worden gemengd met naupli, dit garandeert een goede voedselsamenstelling. Na 4 weken kunnen ze langzaamaan overgewend worden op vriesvoer en droogvoer.

DSC03106.JPG

Een leuke bijkomstigheid van het kweken van kauderni's is dat de kauderni met uitsterven is bedreigd. Door nakweek te produceren blijft de soort in stand en kunnen we toch genieten van deze mooie vis.

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Een koppel Rainfordia opercularis in het kweekaquarium van De Jong Marinelife tijdens het bezoek van het ReefSecrets-team in april 2012

Foto: Patrick Scholberg